Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
SharePoint

Forberedelser til prøvevalg

 
Opprettet: 11.08.2017

23. og 24. august skal det som planlagt gjennomføres et nytt prøvevalg for alle kommuner og fylkeskommuner. I motsetning til ved prøvevalget i juni, må kommunene og fylkeskommunene nå gjøre noen forberedelser i forkant av det nye prøvevalget. Her finner du informasjon om disse forberedelsene.

Prøvevalget skal gjennomføres onsdag 23. august for kommunene og torsdag 24. august for fylkeskommunene. Fokus for dette prøvevalget er maskinell opptelling (skanning). Valgdirektoratet anbefaler likevel kommuner som skal telle manuelt om å delta på prøvevalget. Nytt prøvevalg gjelder både stortingsvalg, sametingsvalg og ekstraordinært kommunestyrevalg i Færder kommune.

Forberedelser:

Forberedelsene til prøvevalget gjelder KUN for stortingsvalget og ekstraordinært kommunestyrevalg til Færder kommune og KUN for de kommunene som skal bruke maskinell opptelling (skanning).

Under prøvevalget må kommunene og fylkeskommunene benytte seg av reelle stemmesedler til årets valg. Man vil ha behov for om lag 100 stemmesedler fordelt på de partiene som stiller liste i valgdistriktet. Disse stemmesedlene må stemples, og det må gjøres rettelser på et utvalg av stemmesedlene.

Det er viktig at de rettelsene man gjør under forberedelsene reflekterer rettelser og endringer på stemmesedlene som man forventer vil komme under opptellingen på valgting. Legg også inn noen endringer på stemmesedlene som vil føre til at stemmesedler kommer til verifisering og potensielt blir avvist (for eksempel manglende stempel, uklarhet i navn på parti, utydelig stemmeseddel-ID).

Det er frivillig å delta på prøvevalget, men Valgdirektoratet anbefaler alle kommuner og fylkeskommuner å delta uansett opptellingsmåte. Prøvevalget vil være en god test av egen organisasjon på valggjennomføringen.

Kommuner som teller manuelt, og som skal delta på prøvevalget i august, trenger ikke å gjøre disse forberedelsene.

Oppgavesett til prøvevalget blir publisert onsdag 16. august sammen med mer informasjon.»

INFORMASJON TIL FYLKESKOMMUNENE:

Dersom fylkeskommunen skal samarbeide med en kommune om skanning og ønsker å gjøre dette også ved prøvevalget, kan fylkeskommunen delta sammen med kommunen onsdag 23. august. Merk at fylkeskommunen da ikke vil ha mulighet til å foreta valgoppgjør.

Ordinært prøvevalg for fylkeskommunen er torsdag 24. august. EVA vil være tilpasset fylkeskommunens opptelling denne dagen slik at de vil ha mulighet til å foreta valgoppgjør. 

Sist oppdatert: 11.08.2017