Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
SharePoint
 
   

​Behandle skannet forkastede stemmesedler

Når en stemmeseddel blir foreslått forkastet i verifiseringen blir bildet av denne stemmeseddelen overført til EVA Admin sammen med telleresultatet fra denne kretsen/tellekategorien.

Det er valgstyret som formelt skal behandle de foreslått forkastede stemmesedlene.

Endelig telling må være godkjent før du får behandle de skannede forkastede stemmesedlene. ​

Bruker du menypunktet Administrer opptellinger har du til enhver tid oversikt over hvilke tellinger som ikke er godkjent/er godkjent og hvilke kategorier/kretser som har foreslått forkastede stemmesedler.

Det er også mulig å velge den enkelte tellekategori under Legg inn stemmetall for, samt menypunktet Behandle skannet forkastede stemmesedler under Forkastelser.

I denne beskrivelsen blir Administrer opptellinger benyttet.

Administrer opptellinger.JPG

I bildet under er det overført tellinger for forhåndsstemmer ordinære. Foreløpig og endelig telling er godkjent *), Etter at endelig telling er godkjent kan de 3 forkastede stemmesedlene behandles av valgstyret ved å klikke på lenken Forkastede under kolonnen Handling.
Det er 3 stemmesedler som er foreslått forkastet i skanningen. Godkjenning av tellinger er lik uansett tellekategori/krets eller om man teller manuelt eller skanner. Se eksempel her.

*) Husk at det er i godkjenningsbildet ved foreløpig telling forhåndsstemmer ordinære at en skriver inn det antall stemmer som skal legges til side for å telles sammen med Sent innkomne forhåndsstemmer. Når en overfører en telling fra Skanning til Admin låses feltet slik at det ikke skal være mulig å endre på tallene manuelt, men dette feltet vil ikke bli låst da det må legges inn tall manuelt her. Les mer her

  

administrer forkast.png

Når du klikker på lenken Forkastede får du opp vinduet nedenfor.
Her er en oversikt over de stemmesedlene som er foreslått forkastet i skanning på Forhåndsstemmer ordinære. I tabellen Foreslått forkastede er en oppsummering av antall som er foreslått forkastet med årsak. 

 

 

pasted_image_at_2017_05_29_02_37_pm.png

Hvis stemmeseddelen ikke skal forkastes likevel og godkjennes skal stemmeseddelen fordeles på parti eller blank som du ser nede til venstre i vinduet.

I tabellen til høyre under forkastede stemmesedler er hver enkelt stemmeseddel listet opp. Klikker du på den første lenken (tallet) som står framfor forkastelselsgrunn, får du opp stemmeseddelen som er foreslått forkastet og overført fra skanning sammen med telleresultatet. Du kan se stemmeseddelen fra begge sider.

pasted_image_at_2017_05_29_02_38_pm.png

Klikker du på den andre lenken (Endre) som står etter forkastelsegrunn, kan du endre forkastelsesgrunn eller godkjenne stemmeseddelen som en gylding stemmeseddel. Hvis stemmeseddelen godkjennes må det også velges parti og om det er en rettet eller urettet stemmeseddel.  

pasted_image_at_2017_05_29_02_39_pm.png

Når alle de foreslått forkastede stemmesedlene er gjennomgått, klikker man på Godkjenn helt nederst på siden.

Ved er stortingsvalg har fylkeskommunene lenken Registrer rettede stemmesedler aktiv og kan klikke på den om det er aktuelt å oppheve en forkastet stemmegivning og foreta rettinger på stemmeseddelen. Dette er vinduet for å manuelt registrere endringer som er foretatt på stemmeseddelen.

Når de forkastede stemmesedlene er godkjent kan du gå tilbake til vinduet for Administrer opptellingn og du ser du har fått grønne haker for rekken for forhåndsstemmer ordinære..

17 Oversikt over tellinger.JPG