Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
SharePoint
 
   

​​EVA Jobbstyring -  administrer skanning

Hovedfunksjonene til EVA Jobbstyring er å starte, overvåke, avslutte og overføre tellinger.

EVA Jobbstyring benyttes for å administrere skanning og opptelling av stemmesedlene.  Valgkonfigurasjonen fra EVA Admin er utganspunktet for oppsettet i EVA Jobbstyring, som for eksempel om kommunen teller samlet eller kretsvis, navn på kretser og opptellingskategorier.

1. Start EVA Jobbstyring

 EVA Jobbstyring 256.png

2. Klikk Logg inn med ID-porten

3. Bekreft sertifikat, velg innloggingsmetode, og deretter hvilken valg du skal telle. For mer detaljer om innlogging, se egen artikkel i brukerveiledningen.

4. Hovedbildet i EVA Jobbstyring viser opptellingskategoriene i faner. Fanen som er aktiv er hvit, mens de andre fanene er sorte.
I noen tellekategori kan man filtrere hvilke kretser man vil se. Dette er en funksjon som er mest aktuell for større kommuner og fylker. Filtreringen gjøres ved å skrive i tekstboksen som man ser på bildet under. Trykker man på "Tøm" nullstilles filteret, slik at man får tilbake visning av alle kretsene.

Her er det fanen Valgtingsstemmer ordinære som er aktiv:
jobbstyring_tellekategorier.PNG

Starte telling

1. Klikk på fanen for kategorien som skal telles (i dette eksempelet "Forhåndsstemmer ordinære")

2. Klikk på Start endelig telling
Startendeligtelling.PNG

Foreløpig telling gjennomføres manuelt og legges manuelt inn i EVA Admin. I EVA Skanning er det ingen tekniske hindringer fra å gjøre endelig telling før man gjør en foreløpig telling, man kan i prinsippet gjøre mange endelige tellinger i EVA Skanning. Det er likevel ikke mulig å overføre en endelig telling til EVA Admin, før valgansvarlig har lagt inn og godkjent den foreløpige tellingen. Det er først når man overfører tellingen til EVA Admin og godkjenner den, at tellingen blir en del av valgresultatet.

3. Etter at man har klikket på "Start endelig telling" er kassen klar for å telles med hjelp av applikasjonen EVA Skann. Lenke til brukerveiledning for EVA Skann

10 Avventer registr av første strekkode.JPG
 Slik er bildet i EVA Jobbstyring når kassen er klar for telling med EVA Skann.

5. Når kassen(e) er ferdig skannet vil man i EVA Jobbstyring kunne se at statusen for den aktuelle kassen er oppdatert. Informasjonen i EVA Jobbstyring oppdateres hvert halvminutt. For å være sikker på at du ser oppdatert informasjon, kan du selv trykke F5 for å tvinge en oppdatering. Du vil få en oversikt over antall stemmesedler som manuelt må verifiseres. Lenke til brukerveiledning for EVA Verifiser

til_verifisering.PNG
 Slik er bildet i EVA Jobbstyring når kassen inneholder stemmesedler som manuelt må verifisers. Knappen Slett tellingen er aktivert dersom det er behov for å slette telling og starte på nytt.

6. Når kassen er ferdig verifisert i EVA Verifiser, endres status til "Klar for ferdigstilling" og knappen "Ferdigstill telling" har blitt blå. Først når du har status "Klar for ferdigstilling", så er kassen klar for en evt. stikkprøve.

Ferdig_verifisert.PNG

6. Når du klikker på knappen "Ferdigstill tellingen" er  tellingen ferdig. Filen med resultatet er klar for å overføres til EVA Admin. Knappen "Slett tellingen" er deaktivert, det er ikke mulig å slette tellingen.

Knappen "Start endelig telling" blir igjen synlig. Denne benyttes dersom det er behov for ny telling, for eksempel dersom det er avvik mellom foreløpig telling og valgstyret ønsker ny maskinell telling. Det er ikke mulig å starte flere tellinger i samme opptellingskategori.

overfortelling.PNG

Under menyen "Overføring til EVA Admin"  finner du tellinger som er klar til å overføres. Ved å klikke på tellingen får man opp et kort sammendrag av tellingen samt noen valg.

7. Når man overfører telling til EVA Admin vil man bli bedt om å taste inn PIN-koden til det Buypass-kortet som står i kortleseren knyttet til datamaskinen. Alle tellefilene må signeres med et personlig buypasskort. Les mer om buypasskort.

8. Når overføring er utført vil det i Statusfeltet stå "Ferdig", samt dato og tidspunkt for når tellingen ble overført. Merk at overføringen kan ta noen sekunder å fullføre. Hvis overføringen tar veldig lang tid eller det av andre forhold er vanskelig for EVA Jobbstyring å sjekke status på overføringen, så er det greit å sjekke menypunktet Administrer opptellinger i EVA Admin for å se om tellingen er overført. 

Se også:

Innlogging EVA Skanning

Skanning av stemmesedler

Verifisering av stemmesedler​

Feilmeldinger ved overføring til EVA Admin​

Nødmodus inkl. import av telleresultat i EVA Admin​