Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold
SharePoint
 
   

​Mandatfordeling

Valgloven § 11-10 inneholder regler om valgoppgjør ved fylkestingsvalg. 

Fordelingen av representantplassene skjer på grunnlag av St. Laguës modifiserte metode etter valgloven § 11-4. Valglistenes stemmetall fra samtlige kommuner i fylket 109 summeres og divideres deretter med 1,4 – 3 – 5 – 7 – 9 osv. Representantplassene fordeles til valglistene fortløpende på grunnlag av de fremkomne kvotienter. Har to lister samme kvotient, tilfaller representantplassen den av listene som har størst stemmetall. Har de samme stemmetall, fordeles plassen ved loddtrekning. Har en liste fått flere representantplasser enn den har valgbare kandidater, fordeles de overskytende representantplassene på de øvrige lister i medhold av reglene foran. ​​

I EVA beregnes mandatfordelingen etter at valgoppgjøret er foretatt. Etter at valgoppgjøret er foretatt, vil det komme opp faner for mandatfordeling og kandidatkåring øverst i bildet. Man kan bla mellom disse for å se kåringene. 

Fylket kåringer valgoppgjør.png
​Status for opptelling - valgoppgjør foretatt - faner for mandatfordeling og kandidatkåring

​​​Ved å trykke på lenken for mandatfordeling, vil man komme inn i et bilde som forteller antall mandater de ulike partiene har fått.

Fylket Mandatfordeling.png
​Mandatfordeling - antall mandater til partiene