Vi arbeider for tiden med å oppdatere innholdet på portalen i tråd med nytt regelverk. Temaartiklene er skrevet om slik at endringer i valgloven er hensyntatt. Artiklene blir oppdatert ytterligere når valgforskriften trer i kraft.
Øvrig innhold oppdateres fortløpende.
Hvilke roller kan prøve stemmegivninger og/eller foreta opptelling i en kommune?
Det er viktig at alle tellinger registreres og godkjennes på alle nivåer, selv om det ikke har kommet inn stemmer. For eksempel; selv om det ikke er kommet inn noen "særskiltstemmer", må tellekategorien likevel registreres og godkjennes med 0 stemmer ("nulltelling").
Menyvalg for opptelling Min side
Sent innkomne forhåndsstemmer er forhåndsstemmegivninger som kommer frem etter at man har avsluttet forhåndsstemmeperioden. For å kunne telle disse og samtidig bevare anonymiteten til velgerne må det det legges til side et visst antall stemmeseddelkonvolutter fra de ordinære forhåndsstemmene som kan telles sammen med disse sent innkomne.
Du angir antallet lagt til side under menypunktet "Legg inn antall stemmeseddelkonvolutter lagt til side" i EVA.
Skjermbilde for menypunktet "Legg inn antall stemmeseddelkonvolutter lagt til side"
"Administrer opptellinger" er siden hvor du bør administrere opptellingsarbeidet. Siden gir oversikt over alle opptellingskategorier og hvor langt opptellingsarbeidet har kommet. Du navigerer direkte til hver av opptellingskategoriene ved å klikke på "Vis" til høyre for opptellingskategorien.
Knappen som tar deg til rapportering til media gir også fortløpende beskjed når du må rapportere til media.
Den manuelle foreløpige tellingen må legges inn manuelt i EVA. Kommunene må ta stilling til om opptellingsresultatet kan godkjennes, eller om det må forkastes og telles på nytt.
Oversikt over tellinger
Hvordan ordinære valgtingsstemmer skal telles avhenger av kommunens opptellingsmåte. Dette blir gjenspeilet i oversikten over tellinger ved å trykke på pilen foran opptellingskategorien "Valgtingsstemmer ordinære".
Merk! Alle forhåndsstemmegivninger må være ferdig prøvet før man kan begynne opptelling av opptellingskategori "Forhåndsstemmer ordinære". Man må også angi antall stemmer lagt til side før man kan påbegynne opptelling. Dette gjør man i menypunktet "Legg inn antall stemmeseddelkonvolutter lagt til side".
Det finnes to ulike opptellingskategorier for forhåndsstemmer; ordinære og sent innkommet/lagt til side. Opptelling og godkjenning av telleresultatet utføres likt, tidspunktet for når kommunen starter opptellingen av de to kategoriene er ulike.
Hvilke roller kan foreta prøving av forhåndsstemmer?
Hvilke roller kan foreta opptelling av forhåndsstemmer?
Arbeidsflyt for opptelling
Opptelling og godkjenning av opptellingskategorien "Forhåndsstemmer ordinære" må skje i riktig rekkefølge:
Det finnes kun én opptellingsmåte for forhåndsstemmer:
Foreløpig opptelling av forhåndsstemmer ordinære
For å foreta foreløpig opptelling av forhåndsstemmer ordinære kan du enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Forhåndsstemmer ordinære".
Menyvalg - Forhåndsstemmer ordinære
Tellebilde - Forhåndsstemmer ordinære
Merk! Antall forhåndsstemmer lagt til side som skal telles sammen med sent innkomne forhåndsstemmer må legges inn i EVA under menypunktet "Legg inn antall stemmeseddelkonvolutter lagt til side" før du kan begynne å legge inn tall for forhåndsstemmer ordinære.
Når du registrerer den foreløpige tellingen vil manntallsavkryssninger komme fra EVA. Alle forhåndsstemmegivninger må være godkjente.
Du registrerer telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Dersom det er avvik i opptellingen er det viktig at du forklarer avviket i feltet "Kommentar".
Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Etter du har godkjent en telling kan du oppheve tellingen. Du må da godkjenne på nytt når du har gjort endringene det var behov for.
Du må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen av forhåndsstemmer ordinære kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Når den foreløpige tellingen av forhåndsstemmene er godkjent, kan du begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien.
Det finnes kun én opptellingsmåte for Sent innkomne- / stemmer lagt til side:
Foreløpig opptelling av Sent innkomne- / stemmer lagt til side
For å foreta foreløpig opptelling kan man enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Sent innkomne- / stemmer lagt til side".
Menyvalg - "Sent innkomne-/ stemmer lagt til side"
Tellebilde - Sent innkomne- / stemmer lagt til side
Merk! Antall stemmeseddelkonvolutter som ble lagt til side før opptelling av de ordinære forhåndsstemmene skal telles sammen med sent innkomne forhåndsstemmer.
Når kommunen registrerer de sent innkomne stemmegivningene vil manntallsavkryssninger komme fra EVA. Alle stemmegivningene må være godkjente.
Man registrerer inn telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Det er viktig at kommunen benytter seg av feltet "Kommentar" dersom det er avvik i opptellingen.
Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Det er mulig å oppheve en godkjent telling. Du må da godkjenne på nytt når endringene det var behov for er gjort.
Ansvarlig for opptellingen av forhåndsstemmer må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Endelig opptelling av sent innkomne forhåndsstemmer/ stemmer lagt til side
Når den foreløpige tellingen av forhåndsstemmene er godkjent, kan man begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien. Når en endelig telling er lagret i EVA er det ikke mulig å gjøre endringer i denne. Før du lagrer tellingen må du sette en foreslått forkastelsesgrunn på de tvilsomme stemmesedlene.
I fanen "Sammenligne tellinger" kan du sammenligne foreløpig og endelig opptelling og godkjenne. Er det avvik og behov for å gjøre en ny endelig telling, trykker man på "Registrer ny endelig telling". Valgansvarlig kommune har ikke mulighet til å oppheve en godkjent endelig telling. Ta kontakt med vårt kontaktsenter dersom dere må gjøre dette.
Urnetelling
Urnetelling vil si å telle antall stemmesedler i urnen - ikke fordelt på parti, identifisere tvilsomme stemmer, samt føre opp antall stemmegivninger avgitt i konvolutt.
Dette gjøres alltid hos stemmestyret, det vil si på kretsnivå. For at det skal være mulig å registrere en urnetelling, må brukerne har rett rolle og tilgang. Kommunene kan enten gi stemmestyrene tilgang til EVA for å gjøre registreringen lokalt i valglokalet med rollen ansvarlig valglokale, eller registreringen kan gjøres sentralt i kommunen med rollen valgansvarlig. Registreringen forutsetter da at man er tildelt rette roller, og har tilgang til alle stemmekretser.
Alle kommuner må telle antall stemmesedler i urnene og antall kryss i manntallet. Kommuner med elektronisk manntall får kryss i manntall utfylt automatisk i fanen. Kommuner med papirmanntall må telle opp antall manntallskryss i sin krets og føre inn manuelt.
Måten urnetellingen gjennomføres på er avhengig av opptellingsmåte.
Urnetelling med opptellingsmåte sentralt- samlet eller sentralt fordelt på krets
For kommuner som teller lokalt fordelt på krets vil man samtidig med urnetellingen gjøre foreløpig opptelling. Derfor er fanen for urnetelling og foreløpig opptelling slått sammen.
Urnetelling med opptellingsmåte lokalt - fordelt på krets
Foreløpig opptelling av Ordinære valgtingsstemmer
For å foreta foreløpig opptelling kan man enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Ordinære valgtingsstemmer".
Menyvalg - "Ordinære valgtingsstemmer"
Tellebilde - Ordinære valgtingsstemmer
Alle stemmegivningene må være godkjente. Man registrerer inn telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Det er viktig at kommunen benytter seg av feltet "Kommentar" dersom det er avvik i opptellingen. Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Det er mulig å oppheve en godkjent telling. Du må da godkjenne på nytt når endringene det var behov for er gjort.
Ansvarlig for opptellingen må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Endelig opptelling av ordinære valgtingsstemmer
Når den foreløpige tellingen er godkjent, kan man begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien. Når en endelig telling er lagret i EVA er det ikke mulig å gjøre endringer i denne. Før du lagrer tellingen må du sette en foreslått forkastelsesgrunn på de tvilsomme stemmesedlene.
I fanen "Sammenligne tellinger" kan du sammenligne foreløpig og endelig opptelling og godkjenne. Er det avvik og behov for å gjøre en ny endelig telling, trykker man på "Registrer ny endelig telling". Valgansvarlig kommune har ikke mulighet til å oppheve en godkjent endelig telling. Ta kontakt med vårt kontaktsenter hvis dere må gjøre dette.
Stemmer i særskilt omslag er en egen opptellingskategori i EVA. Det betyr at alle stemmegivninger tatt i mot i særskilt omslag i valglokalene på valgting, skal telles som en egen kategori. I stemmestyrets møtebok rapporteres det antall mottatte stemmer i særskilt omslag. Antall legges inn i EVA under urnetellingen. En forutsetning for å foreta opptelling av stemmer i særskilt omslag, er at alle stemmegivningene (konvoluttene med stemmer i særskilt omslag) er registrert inn i EVA. Det er viktig å merke seg at kommunen må ivareta anonymiteten til velger ved opptellingen.
Det finnes kun én opptellingsmåte for særskiltstemmer:
Foreløpig opptelling av særskiltstemmer
For å foreta foreløpig opptelling kan man enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Særskiltstemmer".
Menyvalg - Særskiltstemmer
Når kommunen registrerer den foreløpige tellingen vil manntallsavkryssninger komme fra EVA. Alle de registrerte særskiltkonvoluttene må være godkjente.
Man registrerer inn telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Det er viktig at kommunen benytter seg av feltet "Kommentar" dersom det er avvik i opptellingen.
Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Det er mulig å oppheve en godkjent telling. Du må da godkjenne på nytt når endringene det var behov for er gjort..
Ansvarlig for opptellingen må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Endelig opptelling av særskiltstemmer
Når den foreløpige tellingen er godkjent, kan man begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien. Når en endelig telling er lagret i EVA er det ikke mulig å gjøre endringer i denne. Før du lagrer tellingen må du sette en forslått forkastelsesgrunn på de tvilsomme stemmesedlene.
I fanen "Sammenligne tellinger" kan du sammenligne foreløpig og endelig opptelling og godkjenne. Er det avvik og behov for å gjøre en ny endelig telling, trykker man på "Registrer ny endelig telling". Valgansvarlig kommune har ikke mulighet til å oppheve en godkjent endelig telling. Ta kontakt med vårt kontaktsenter om dere må gjøre dette.
Fremmedstemmer er en egen opptellingskategori i EVA for kommuner med papirmanntall på valgting. Alle stemmegivninger tatt imot som fremmedstemmer i valglokalene på valgting, skal telles som en egen kategori. I stemmestyrets møtebok rapporteres det antall mottatte fremmedstemmer. Dette legges inn i EVA under urnetellingen. En forutsetning for å foreta opptelling av fremmedstemmer, er at alle stemmegivningene (konvoluttene med fremmedstemmer) er registrert inn i EVA. Det er de innregistrerte stemmene som vises i opptellingsbildet ("kryss i manntall"), og det er derfor veldig viktig at fremmedstemmene registreres inn i EVA. Det er viktig å merke seg at kommunen må ivareta anonymiteten til velger ved opptellingen.
Det finnes kun én opptellingsmåte for fremmedstemmer:
Foreløpig opptelling av fremmedstemmer
For å foreta foreløpig opptelling kan man enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Fremmedstemmer".
Menyvalg - Fremmedstemmer
Opptellingsbilde -Fremmedstemmer
Når kommunen registrerer den foreløpige tellingen vil manntallsavkryssninger komme fra EVA. Alle de registrerte fremmedstemmekonvoluttene må være godkjente.
Man registrerer inn telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Det er viktig at kommunen benytter seg av feltet "Kommentar" dersom det er avvik i opptellingen.
Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Det er mulig å oppheve en godkjent telling. Du må da godkjenne på nytt når endringene det var behov for er gjort.
Ansvarlig for opptellingen må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Endelig opptelling av fremmedstemmer
Når den foreløpige tellingen er godkjent, kan man begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien. Når en endelig telling er lagret i EVA er det ikke mulig å gjøre endringer i denne. Før du lagrer tellingen må du sette en forslått forkastelsesgrunn på de tvilsomme stemmesedlene.
I fanen "Sammenligne tellinger" kan du sammenligne foreløpig og endelig opptelling og godkjenne. Er det avvik og behov for å gjøre en ny endelig telling, trykker man på "Registrer ny endelig telling". Valgansvarlig kommune har ikke mulighet til å oppheve en godkjent endelig telling. Ta kontakt med vårt kontaktsenter om dere må gjøre dette.
Beredskapsstemmer er en egen opptellingskategori i EVA for kommuner med elektronisk manntall på valgting. Alle stemmegivninger tatt imot som beredskapsstemmer i valglokalene på valgting, skal telles som en egen kategori. I stemmestyrets møtebok rapporteres det antall mottatte beredskapsstemmer. Dette legges inn i EVA under urnetellingen. En forutsetning for å foreta opptelling av beredskapsstemmene, er at alle stemmegivningene (konvoluttene) er registrert inn i EVA. Det er de innregistrerte stemmene som vises i opptellingsbildet ("kryss i manntall"), og det er derfor veldig viktig at konvoluttene registreres inn i EVA. Det er viktig å merke seg at kommunen må ivareta anonymiteten til velger ved opptellingen.
Det finnes kun én opptellingsmåte for beredskapsstemmer:
Foreløpig opptelling av beredskapsstemmer
For å foreta foreløpig opptelling kan man enten benytte menyvalget "Administrer opptellinger", som er et overordnet menypunkt som inneholder alle stemmekategorier eller "Beredskapsstemmer".
Menyvalg - Beredskapsstemmer
Opptellingsbilde -Beredskapsstemmer
Når kommunen registrerer den foreløpige tellingen vil manntallsavkryssninger komme fra EVA. Alle de registrerte beredskapsstemmekonvoluttene må være godkjente.
Man registrerer inn telleresultat fordelt på parti, blanke stemmer og tvilsomme. Det er viktig at kommunen benytter seg av feltet "Kommentar" dersom det er avvik i opptellingen.
Når du har lagt inn korrekte tall kan du enten lagre eller godkjenne tellingen.
Godkjenn foreløpig telling. Merk! Det er mulig å oppheve en godkjent telling. Du må da godkjenne på nytt når endringene det var behov for er gjort.
Ansvarlig for opptellingen må så ta stilling til om den foreløpige opptellingen kan godkjennes, eller om den må forkastes. Dersom tellingen forkastes, må opptellingskategorien telles på ny.
Endelig opptelling av beredskapsstemmer
Når den foreløpige tellingen er godkjent, kan man begynne på den endelige tellingen av opptellingskategorien. Når en endelig telling er lagret i EVA er det ikke mulig å gjøre endringer i denne. Før du lagrer tellingen må du sette en forslått forkastelsesgrunn på de tvilsomme stemmesedlene.
I fanen "Sammenligne tellinger" kan du sammenligne foreløpig og endelig opptelling og godkjenne. Er det avvik og behov for å gjøre en ny endelig telling, trykker man på "Registrer ny endelig telling". Valgansvarlig kommune har ikke mulighet til å oppheve en godkjent endelig telling. Ta kontakt med vårt kontaktsenter om dere må gjøre dette.
Stemmestyrets møtebok er en protokoll fra stemmestyret i et valglokale for å dokumentere valggjennomføringen i valglokalet.
Du kan lese mer om stemmestyrets møtebok i denne artikkelen
Hva gjør man om man mister tilgang til EVA?
Ta ut stemmestyrets møtebok for de ulike kretsene fra EVA og ha disse i beredskap. Dersom en kommune opplever en beredskapssituasjon ved at man har mistet tilgang til EVA, kan man fylle ut den blanke møteboken manuelt.
Roller som kan fylle ut stemmestyrets møtebok:
Stemmestyret skal fylle inn:
For kommuner med opptellingsmåte lokalt - fordelt på krets skal også den foreløpige (partifordelte) tellingen føres inn i stemmestyrets møtebok.
Merk! Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget skal stemmestyret protokollere begge valgene i samme møtebok.
Stemmestyret kan få tilgang til EVA i valglokalet og fylle ut stemmestyrets møtebok ute i valglokalet. Dette gjøres ved å legge inn en såkalt urnetelling. Etter urnetellingen er lagt inn, kan de printe ut stemmestyrets møtebok fra EVA. Tallene man la inn på urnetellingen vil da være utfylt i møteboken.
Dersom man ikke gir stemmestyret tilgang til EVA, kan man på forhånd printe ut en tom møtebok som stemmestyret kan fylle ut manuelt. Valgansvarlig må da legge inn informasjonen som en urnetelling sentralt.
Stemmestyrets møtebok skrives ut fra EVA, enten tom eller ferdig fylt ut. Møteboken vil være tom dersom det ikke er lagt inn noen urnetelling for kretsen. Så fort det er lagt inn en urnetelling for kretsen, vil disse tallene komme med i møteboken. Man kan enten skrive ut stemmestyrets møtebok under "Alle rapporter" eller under menyen "Møtebøker".
Menyvalg på Min side
Stemmestyrets møtebok er kretsbasert, og for å skrive den ut må man velge hvilken krets det gjelder. De administrative forholdene (som åpningstider på valglokalet i kretsen) vil da komme med i møteboken.
Stemmestyrets møtebok - velg valgkrets
Det finnes tre opptellingskategorier av valgtingsstemmer:
Merk! For kommuner med papirmanntall finnes opptellingskategorien "Fremmedstemmer". For kommuner med elektronisk manntall har man opptellingskategorien "Beredskapskonvolutter".
Hvilke roller kan foreta prøving og/eller opptelling av valgtingsstemmer?
Arbeidsflyt for opptelling av valgtingsstemmer
Opptelling og godkjenning må skje i riktig rekkefølge:
Valgtingsstemmer ordinære
Ordinære valgtingsstemmer prøves i valglokalet idet stemmeseddelen stemples, legges i urnen og velgeren krysses av i manntallet.
Hvordan ordinære valgtingsstemmer telles avhenger av kommunens opptellingsmåte.
Merk! Alle stemmestyrer skal foreta en telling av urneinnhold (urnetelling) i valglokalet, uavhengig av kommunens opptellingsmåte.
Fremmed- /beredskapsstemmer og stemmer i særskilt omslag
Fremmedstemmer er valgtingsstemmer mottatt i en stemmekrets fra velgere som er manntallsført i en annen stemmekrets i kommunen.
Beredskapsstemmer er stemmer mottatt i kretsen når det elektroniske manntallet er nede.
Stemmer i særskilt omslag er valgtingsstemmer mottatt fra velger hvor det er spesielle forhold som gjør at velgeren ikke kan avgi stemme etter normal prosedyre. Dette kan blant annet være at velgeren ikke finnes i manntalet, eller at velgeren har avgitt godkjent stemmegivning tidligere.
Disse typene stemmegivning må registreres i EVA og prøves før de kan telles i egne opptellingskategorier. For fremgangsmåte, se punktene "Registrering av konvolutt for valgting sentralt" og "Prøving av valgtingsstemmegivning til velger" under fasen "Stemmegivning".
Når kommunene er ferdige med sine foreløpige og endelige tellinger, vil resultatene automatisk rapporteres inn via EVA. Resultatene som rapporteres vil gå inn i systemet EVA Resultat, som tilgjengeliggjør resultater for media og valgresultat.no. Rapporteringen skjer fortløpende og automatisk og Valgdirektoratet ivaretar sperrefristen kl 21:00 på valgkvelden. Kommunene behøver altså ikke å foreta seg noe i forbindelse med dette.
Følgende vil bli rapportert: