For å kunne foreta valgoppgjør, må alle opptellingskategorier være ferdig opptalt og foreslått forkastede stemmesedler må være ferdig behandlet og satt til valgoppgjør. For å holde oversikt over denne prosessen, har man et oversiktsbilde som heter "Foreta valgoppgjør".
Foreta valgoppgjør - menyvalg Min side
Dersom man har en kategori som ikke er ferdigbehandlet vil man se et rødt kryss i kategorien. Det vil da ikke være mulig å foreta et valgoppgjør.
Foreta valgoppgjør - ubehandlet kategori
For å behandle denne kategorien må man tilbake for å behandle foreslått forkastede stemmesedler. Man velger da riktig kategori, behandler forkastelsene og setter kategorien til valgoppgjør. Man vil så få grønne haker i hele bildet, og man kan foreta valgoppgjøret.
Foreta valgoppgjør - alle opptellinger er behandlet og man kan foreta valgoppgjør
Når "Foreta valgoppgjør"-knappen har blitt aktivert, kan dere foreta valgoppgjøret.
Valgoppgjør foretatt
Når man har foretatt valgoppgjøret, vil det dukke opp lenker øverst til oversikt valgoppgjør, mandatfordeling og kandidatkåring. Det er også egne menypunkter på Min side for å hente opp denne informasjonen.
Når kommunene er ferdige med sine foreløpige og endelige tellinger, skal resultatene av disse rapporteres inn via EVA. Dette går nå automatisk, så kommunene slipper å gjøre et aktivt valg. Resultatene som rapporteres vil gå inn i systemet EVA Resultat, som tilgjengeliggjør prognoser for media og resultater for valgresultat.no. Valgdirektoratet ivaretar sperrefristen, så ingen resultater vil rapporteres før fristen.
Følgende rapporteres fra kommunene:
Resultatene vil nå rapporteres så fort man er ferdig med å telle de ulike kategoriene.
Rapportering av forhåndsstemmer
Når det rapporteres foreløpig opptelling av forhåndsstemmer, gjelder dette kun ordinære forhåndsstemmer. Denne rapporteres så fort man er ferdig med å telle, slik at mediene får gode prognoser kl. 21.00 på valgkvelden.
For å få rapportert endelig opptelling av forhåndsstemmer, må også forhåndsstemmekategorien "sent innkomne/lagt til side" være ferdig opptalt og behandlet.
Rapportering av valgtingstemmer
Opptellingsmåte sentralt samlet:
Om man ikke teller kretsvis, rapporteres foreløpig og endelig telling av valgtingstemmer. Rapporteringen av endelig telling starter etter at man er ferdig med alle valgtingskategorier. Det vil si etter man har talt opp:
Rapportering for en kommune som teller sentralt samlet
Opptellingsmåte sentralt - fordelt på krets og lokalt - fordelt på krets:
Om man teller kretsvis, rapporteres foreløpig og endelig telling av alle kretser. Helt til slutt rapporteres endelig opptelling av fremmede- og særskilte stemmer. Dette gjøres for "0000-Hele kommunen".
Rapportering for en kommune som teller kretsvis
Det rapporteres inn endelig resultat for alle kommuner, uansett opptellingsmåte.
Når fylkeskommunen er ferdig med sin kontrolltelling og har foretatt sitt valgoppgjør, skal dette resultatet rapporteres videre via EVA. Resultatene som rapporteres vil gå inn i EVA resultat, som tilgjengeliggjør prognoser for media og resultater for valgresultat.no. Valgdirektoratet oppfordrer fylkeskommunen til å rapportere sitt valgoppgjør så fort det er klart.
Fylkeskommunene skal kun rapportere inn en kategori: Endelig telling. Dette er altså etter at valgoppgjøret er foretatt. Når fylkeskommunen er ferdig med både kontrolltelling og valgoppgjøret, vil rapporteringsknappen aktiveres og man kan sende inn sitt resultat.
Rapporter endelig oppgjør
Mandatfordeling og kandidatkåring ved kommunestyrevalg reguleres av § 11-12 i valgloven.
Fremgangsmåten er nærmere beskrevet i temaartikkelen om valgoppgjør ved kommunestyrevalg.
Resultatet av valgoppgjøret kan kontrolleres ved å gå inn på menyvalget "Mandatfordeling" og "Kandidatkåring". Man kan også bla videre i arkfanene fra "Status på opptelling" og "Telleresultat for valgoppgjør".
Menyvalg for endelig mandatfordeling
Man vil så komme inn i bildet hvor man vil finne oversikten over mandater per parti.
Mandatfordeling
Denne oversikten vil også fremkomme i valgstyrets møtebok.
Kandidatkåringen skjer på grunnlag av § 11-12 annet ledd i valgloven.
Detaljene i kandidatkåringen finner du under Valgoppgjør i EVA:
Menyvalg for kandidatkåring i EVA
I oversikten vil EVA vise samtlige kandidater per parti, samt hvilken rangering de har fått. For å se rangeringen per parti, trykker man på det partiet man ønsker å se rangeringen til. I eksempelet under ser man at Senterpartiet har fått fire mandater, og det er da de fire øverst rangerte som har fått disse representantplassene. Her vil man og se oversikten over hvor mange personstemmer kandidaten har fått, samt hvilken rangering kandidatene hadde opprinnelig på listen.
Kandidatkåring per parti
Oversikten over kandidatkåringer i EVA vil også hentes ut i valgstyrets møtebok.
Valgloven § 11-10 inneholder regler om valgoppgjør ved fylkestingsvalg.
Du kan lese mer om fremgangsmåten i temartikkelen om valgoppgjør ved fylkestingsvalg
I EVA beregnes mandatfordelingen etter at valgoppgjøret er foretatt. Etter at valgoppgjøret er foretatt, vil det komme opp faner for mandatfordeling og kandidatkåring øverst i bildet. Man kan bla mellom disse for å se kåringene.
Status for opptelling - valgoppgjør foretatt - faner for mandatfordeling og kandidatkåring
Ved å trykke på lenken for mandatfordeling, vil man komme inn i et bilde som forteller antall mandater de ulike partiene har fått.
Mandatfordeling - antall mandater til partiene
Kåringen av kandidater skjer på grunnlag av reglene i valgloven § 11-10 annet ledd.
I EVA vil man få opp kandidatkåringen etter at man har foretatt valgoppgjøret.
Valgoppgjør foretatt - menyvalg for mandatfordeling og kandidatkåring
I oversikten vil EVA vise samtlige kandidater per parti, samt hvilken rangering de har fått. For å se rangeringen per parti, trykker man på det partiet man ønsker å se rangeringen til. I eksempelet under ser man at Rødt har fått syv mandater, og det er da de syv øverst rangerte som har fått disse representantplassene.
Kandidatkåring per parti
Møtebøkene utgjør valgmyndighetenes dokumentasjon på det som har foregått i forbindelse med gjennomføringen av valg, og er arkivverdig i medhold valglovens § 15-2. Valgstyrets møtebok er også grunnlag for den kontrollen fylkesvalgstyret er ansvarlig for ved stortingsvalg og fylkestingsvalg.
Hva gjør man om man mister tilgang til EVA?
På Valgmedarbeiderportalen legges det ut blanke versjoner av møtebøkene. Dersom en kommune opplever en beredskapssituasjon ved at man har mistet tilgang til EVA, kan man fylle ut den blanke møteboken manuelt.
Hvilke roller kan fylle ut møtebøker
Valgstyrets møtebok er en rapport som hentes fra EVA. Rapporten viser alle stemmegivningstall og stemmeseddeltall som ligger i EVA for den aktuelle kommunen. Det er derfor viktig for kommunene å være kjent med hvor i EVA man finner de ulike delene av valgstyrets møtebok. Valgstyrets møtebok fylles altså ut ved at man legger inn stemmegivninger, foretar opptellinger og valgoppgjør i EVA. Dette hentes ut i selve møteboken.
Menyvalg for å laste ned møtebøker fra Min side
Ved kommunestyre- og fylkestingsvalget skal man skrive ut to møtebøker - en for kommunestyrevalget og en for fylkestingsvalget. Når man skal skrive ut møteboken må man derfor velge hvilket av valgene man ønsker å skrive ut for.
Laste ned valgstyrets møtebok for kommunestyrevalget
Du finner en detaljert gjennomgang av alle kapitlene i valgstyrets møtebok i denne artikkelen
Merknader i Valgstyrets møtebok
Valgstyrets møtebok henter inn flere merknadsfelt fra EVA. Dette er kommentarfelt knyttet til de ulike opptellingsbildene i EVA. Det er viktig at kommunene er nøye med hva de skriver i disse kommentarfeltene, da de vil vises i valgstyrets møtebok og videre i fylkesvalgstyrets møtebok. Det er i alle hovedsak avvik og uregelmessigheter ved valggjennomføringen og opptellingen som skal kommenteres her.
Merknadsdeler i valgstyrets møtebok henter kommentarer fra EVA:
B2.1.3: Foreløpig opptelling av "Forhåndsstemmer ordinære"
B2.2.3: Foreløpig opptelling av "Sent innkomne/ lagt til side"
C1.1: Foreløpig opptelling av urnetelling per krets av "Valgtingsstemmer ordinære"
C2.3/C4.3: Foreløpig opptelling av "Valgtingsstemmer ordinære"
C4.6: Foreløpig opptelling av "Særskilt omslag"
C4.9: Foreløpig opptelling av "Fremmedstemmer"
D1.5: Endelig opptelling av forhåndsstemmer (Forhåndsstemmer ordinære og Sent innkomne/ lagt til side)
D2.5: Endelig opptelling av valgtingsstemmer (Valgtingsstemmer ordinære, Særskilt omslag og Fremmedstemmer)
Merk! Dersom merknadsfeltet i EVA ikke gir tilstrekkelig plass til å forklare avviket, skal utdypende forklaring legges ved utskriften av møteboken.
Fylkesvalgstyret skal ifølge § 10-9 i valgloven kontrollere at gjennomføringen av stortingsvalget i den enkelte kommune i fylket er skjedd i samsvar med valglovens regler. Fylkesvalgstyrets møtebok dokumenterer denne kontrollen.
Du finner en detaljert gjennomgang av alle kapitlene i fylkesvalgstyrets møtebok i denne artikkelen
Hva gjør man om man mister tilgang til EVA?
På Valgmedarbeiderportalen legges det ut blanke versjoner av møtebøkene. Dersom en kommune opplever en beredskapssituasjon fordi man har mistet tilgang til EVA, kan man fylle ut den blanke møteboken manuelt.
Fylkesvalgstyrets møtebok er delt inn i 2 deler:
Del 1 er en oppsummering av feil og rettelser fylket har gjort i sin kontroll av kommunenes valggjennomføring. Denne delen av møteboken må fylles ut manuelt av fylkene basert på valgstyrets møtebok som er tilsendt fra alle kommuner i fylket. Dette er fylkeskommunens legalitetskontroll av valggjennomføringen.
Del 2 hentes direkte ut fra EVA. Dette gjøres under fasen "Opptelling" og menyvalget "Møtebok for fylkesvalgstyret" eller under Alle rapporter.
Fylkesvalgstyrets møtebok på Min Side
I kapittel A vises informasjon om medlemmene av fylkesvalgstyret. Dette registreres under grunnlagsdata i EVA.
Grunnlagsdata - Fylkesvalgstyre
Kapittel B viser avvik mellom kommunenes endelige opptellinger og fylkeskommunens endelige opptelling.
Fylkeskommunen kan også sammenligne sin telling med kommunens endelige telling direkte i EVA. I EVA gjøres dette per opptellingskategori, mens i fylkesvalgstyrets møtebok sammenlignes alle opptellingskategorier samlet. Se skjermbilde under; "Sammenlign kontrolltellinger". Det ene kolonnen viser til kommunens endelige telling, mens tellingen fordelt mellom rettede og urettede stemmesedler viser til fylkeskommunens endelige telling.
Merk! Dersom merknadsfeltet ikke gir tilstrekkelig plass til å forklare avviket, skal utdypende forklaring legges ved utskriften av møteboken.
Sammenlign tellinger for opptellingskategori Forhåndsstemmer ordinære
Kapittel C viser avgitte godkjente stemmesedler fordelt på kommuner Oversikten viser fylkeskommunens endelige telling av forhånds- og valgtingsstemmer. Videre er de godkjente stemmesedlene oppdelt i antall rettede og urettede sedler, og fordelt på parti.
Kapittel D gir en oversikt over fylkeskommunenes kontrolltelling, fordelt på forhånd, valgting og totalt.
Valgoppgjør - vises som D4 i fylkesvalgstyrets møtebok
Kapitlene E og F omhandler valgoppgjøret. Dette er omtalt nærmere i artikkelen om fylkesvalgstyrets møtebok
Det finnes en rekke rapporter tilgjengelig i EVA for kommunene og fylkeskommunene. Alle rapportene er samlet under et eget menyvalg under forberedelsesfasen på Min side. Hvilke rapporter som til enhver tid er tilgjengelig avhenger av din rolle i EVA og hvilket valg det er. I tillegg er rapportene knyttet til de fire valghendelsesfasene og blir tilgjengelige etter hvert som valget skrider frem.
Menyvalg "Alle rapporter" på Min side. Ved et stortingsvalg er det bare fylkeskommunen som har tilgang til listeforslag. Ved et kommunestyrevalg har også kommunene tilgang.
Rapportvalgene til Valgansvarlig kommune under et kommunestyre- og fylkestingsvalg
Slik fungerer rapportene: Trykk på rapporten du ønsker å laste ned. Du vil få opp et skjermbilde hvor du får valget om "Last ned pdf".
Merk! På enkelte rapporter vil du få muligheten til å filtrere rapporten på fødselsdato. Dersom du ønsker å gjøre dette, fyll inn riktig informasjon. Noen rapporter har obligatoriske felt for utfylling. Disse feltene er merket med rød stjerne.
Last ned pdf
Når du har valgt å laste ned pdf, vil nettleseren begynne arbeidet. Prosessen videre er noe ulik i forskjellige nettlesere.
I Chrome: Den nedlastede rapporten vil legge seg nederst på skjermen. Trykk på den nedlastede rapporten, og den vil åpne seg. Herfra kan du velge å lagre rapporten dersom du ønsker det.
Merk! Ikke alle rapporter er tilgjengelige i EVA Treningsmiljø.