ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Foreløpig opptelling

Her kan du lese om den foreløpige opptellingen av forhåndsstemmer og stemmer avgitt på valgting, og hvordan dette skal foregå.
1
Ordinære forhåndsstemmer

Den foreløpige opptellingen av ordinære forhåndsstemmer skal senest starte fire timer før valglokalene stenger på valgdagen (mandag).

Dere skal telle antall stemmesedler til hvert parti og antall blanke sedler. Resultatene legger dere inn i EVA.

Under tellingen kan det hende at dere oppdager stemmesedler som dere ikke umiddelbart kan godkjenne, for eksempel fordi partiet ikke stiller liste i valgkretsen. Dette kalles tvilsomme sedler. Hvis dere har slike tvilsomme sedler, skal dere telle dem og oppgi antallet i EVA. Det er opptellingsvalgstyret i valgkretsen som avgjør om disse stemmesedlene skal bli godkjent eller ikke.

I den foreløpige opptellingen skal dere også sammenligne antall manntallskryss med antall opptalte stemmesedler. Det vil si at totalt antall godkjente stemmegivninger i hele forhåndsstemmeperioden skal sammenlignes med antall opptalte stemmesedler. Det skal ikke være avvik, og om dere oppdager dette må dere foreta en ny opptelling.

Hvis det fortsatt er avvik etter flere tellinger, må avviket forklares før dere går videre i opptellingen.

Husk: Det er ikke tillatt å offentliggjøre resultater fra den foreløpige opptellingen av forhåndsstemmer før kl. 21 på valgdagen.

2
Sent innkomne forhåndsstemmer

Den foreløpige opptellingen av sent innkomne forhåndsstemmer skal gjøres etter kl. 17, tirsdagen etter valgdagen. Dette er fristen for å godkjenne forhåndsstemmer som har kommet inn etter at forhåndsstemmeperioden er over.

Husk at Valgdirektoratets avtale med Posten om forsendelse av forhåndsstemmer betyr at dere kan motta stemmer også etter den ordinære postgangen. Dere må derfor vente til kl. 17 med denne opptellingen.

Før dere starter med den foreløpige opptellingen av denne kategorien, må dere

  • registrere og prøve de sent innkomne forhåndsstemmene i EVA
  • skille stemmeseddelkonvolutter fra omslagskonvolutter og valgkort, og legge dem i en egen bunke
  • blande bunken med stemmeseddelkonvolutter med de konvoluttene dere tidligere har lagt til side (se nærmere omtale av dette i artikkelen “Før opptellingen”)
  • åpne stemmeseddelkonvoluttene og partifordele stemmesedlene i egne bunker

Den foreløpige opptellingen av sent innkomne forhåndsstemmer foregår på samme måte som den foreløpige opptellingen av ordinære forhåndsstemmer. Antall stemmesedler til hvert parti, antall blanke og antall tvilsomme sedler skal registreres i EVA.

3
Urnetelling

Urnetelling er en sammenligning av antall manntallskryss og antall stemmesedler som er mottatt i valglokalet.

Urnetellingen må gjøres i valglokalet for å sikre at det ikke har skjedd feil der, eller for å avdekke tap eller manipulasjon av stemmesedler under transport fra valglokalet til samevalgstyret.

Leder og nestleder i valglokalet er ansvarlig for å gjennomføre urnetellingen og protokollere informasjonen i valglokalets protokoll.

I urnetellingen skal dere telle antall stemmeseddelkonvolutter i urnen og sammenligne tallet med antall kryss i manntallet. Antall stemmegivninger i omslagskonvolutt (fremmedstemmer og stemmer i særskilt omslag) skal også oppgis i protokollen.

Hvis det er avvik mellom antall stemmeseddelkonvolutter og manntallskryss må det gjøres en ny telling. Dersom det fortsatt er avvik etter flere tellinger, må avviket forklares i protokollen.

Ettersom det kun brukes papirmanntall ved sametingsvalg, må dere telle manntallskryssene manuelt og registrere dem i EVA.

4
Valglokalets protokoll

Leder og nestleder i valglokalet har ansvar for å føre protokoll over hva som har skjedd der. Protokollen dokumenterer og sikrer etterprøvbarhet og tillit til valggjennomføringen.

I protokollen skal det være informasjon om

  • antall kryss i manntallet
  • antall mottatte stemmeseddelkonvolutter
  • antall mottatte stemmesedler i omslagskonvolutt (fremmedstemmer og stemmer i særskilt omslag)
  • kommentarer knyttet til eventuelle avvik mellom antall stemmeseddelkonvolutter og manntallskryss

Protokollen føres manuelt, ved hjelp av en mal som legges ut her på valgmedarbeiderportalen. Malen blir tilgjengelig i løpet av våren 2025.

Både protokoll og valgmateriell skal overleveres til samevalgstyret for den foreløpige opptellingen.

5
Tre kategorier av stemmer

Det er tre ulike kategorier av valgtingsstemmer:

  • ordinære valgtingsstemmer
  • fremmedstemmer
  • stemmer i særskilt omslag

Hver av disse kategoriene skal telles for seg.

Ettersom antall stemmer ved sametingsvalg er lavt i mange kommuner, kan det hende at dere må slå sammen kategorier for å oppnå hemmelig valg. I disse tilfellene registrerer dere nulltellinger i EVA og forklarer avviket med at kategorier er sammenslått.

Du kan lese mer om de ulike kategoriene av stemmer i denne temaartikkelen

6
Opptellingen

Ved sametingsvalg skjer all telling av valgtingsstemmer “sentralt samlet”. Det vil si at stemmene leveres inn til samevalgstyret og telles der. Resultatene fordeles ikke på de ulike stemmekretsene i kommunen. Sametingsvalg skiller seg dermed fra stortingsvalg, der første telling av valgtingsstemmer skal gjøres lokalt ute i hvert enkelt valglokale.

Den foreløpige opptellingen skal starte så raskt som mulig etter at stemmene har kommet inn til samevalgstyret.

Dere skal telle antall stemmesedler til hvert parti og antall blanke sedler. Resultatene legger dere inn i EVA. Hvis dere under tellingen oppdager stemmesedler som dere ikke umiddelbart kan godkjenne, for eksempel fordi de gjelder et parti som ikke stiller liste i valgkretsen, skal dere registrere dem som “tvilsomme sedler”. Opptellingsvalgstyret avgjør senere om disse sedlene skal godkjennes eller ikke.

I den foreløpige opptellingen skal dere sammenligne antall manntallskryss med antall opptalte stemmesedler. Det skal ikke være avvik. Hvis dere oppdager avvik, må dere forsøke å finne årsaken til dette og forklare det i protokollen.

Hvis valglokalene i kommunen stenger før kl. 21 og tellingen dermed starter tidligere enn dette, må dere huske at ingen resultater kan offentliggjøres før kl. 21 på valgdagen.

7
Stemmer i omslagskonvolutt

På valgdagen kan det hende at noen stemmer må tas i mot i omslagskonvolutt. Dette skjer når velgeren ikke kan krysses av i manntallet, av ulike årsaker.

Hvis disse stemmene blir godkjent, skal de telles opp i egne opptellingskategorier:

  • fremmedstemmer
  • stemmer i særskilt omslag

Når stemmegivningene er prøvd og godkjent, skal stemmeseddelkonvoluttene skilles fra omslagskonvoluttene og legges i en egen bunke for anonymisering. Deretter skal stemmesedlene tas ut og telles. Dette gjøres på samme måte som for de ordinære valgtingsstemmene, beskrevet i punkt 6 over.

Husk at de to kategoriene skal telles separat. Fremmedstemmer for seg, og stemmer i særskilt omslag for seg.

Ved sametingsvalg vil antallet slike stemmer i mange kommuner være lavt. Da kan kategoriene slås sammen for å sikre hemmelig valg. Dette vil i så fall føre til et avvik som dere må forklare i protokollen.

Alternativt kan det hende at kommunen organiserer stemmingen på valgdagen slik at alle stemmer blir behandlet som fremmedstemmer. Dette er praktisk i kommuner som har mange stemmekretser, men et lavt antall manntallsførte ved sametingsvalg. I slike tilfeller er det lite hensiktsmessig å ta ut egne avkryssingsmanntall med et fåtall navn og distribuere dem ut i valglokalene. Stemmene tas i stedet i mot i omslagskonvolutt, mens avkryssing i manntallet skjer sentralt i forbindelse med prøvingen.

Hvis dere gjør det på denne måten må dere registrere nulltelling på kategorien "ordinære valgtingsstemmer".

8
Samevalgstyrets protokoll

Samevalgstyret skal føre protokoll over gjennomføringen av sametingsvalget i kommunen.

Når den foreløpige opptellingen er ferdig og godkjent i EVA, vil denne rapporten blir tilgjengelig slik at den kan skrives ut. Protokollen skal signeres av alle medlemmene av samevalgstyret som er til stede.

Husk at alle avvik må forklares utdypende og på en forståelig måte i protokollen. Protokollen er opptellingsvalgstyrets viktigste hjelpemiddel når de skal gjennomføre den endelige tellingen og godkjenne valget i valgkretsen.

Sist oppdatert: 12.09.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.