Samevalgstyret har ansvar for den foreløpige opptellingen av stemmer i kommuner med 30 eller flere manntallsførte.
Opptellingsvalgstyret i valgkretsen har ansvar for foreløpig og endelig opptelling av stemmer i kommuner med færre enn 30 manntallsførte.
Opptellingsvalgstyret har også ansvar for den endelige tellingen for alle kommuner i valgkretsen.
All opptelling skal skje under tilsyn av enten samevalgstyret eller opptellingsvalgstyret.
Det er opptellingsvalgstyret som tar stilling til om stemmesedler som er foreslått forkastet skal godkjennes eller ikke.
For å kunne ferdigstille opptellinger, må dere ha alle stemmesedlene som skal telles. Ettersom opptellingene skal foregå på en kontrollert og oversiktlig måte, anbefaler vi at alle stemmegivninger mottatt i konvolutt er ferdig prøvd før opptellingen begynner. Dette gjelder for alle kategorier av stemmegivninger.
Det betyr at alle valgtingsstemmer dere har mottatt i omslagskonvolutt må være registrert i EVA og prøvet (godkjent eller foreslått forkastet), før dere kan begynne den foreløpige opptellingen av disse stemmesedlene.
Forhåndsstemmer og stemmer fra valgtinget skal telles hver for seg. I tillegg skal det telles opp i ulike opptellingskategorier som også holdes adskilt gjennom hele opptellingen.
To kategorier av forhåndsstemmer:
- ordinære forhåndsstemmer
- forhåndsstemmer mottatt etter forhåndsstemmeperioden og forhåndsstemmer lagt til side
Tre kategorier av valgtingsstemmer:
- ordinære valgtingsstemmer
- fremmedstemmer
- stemmer i særskilt omslag
For å sikre hemmelig valg må dere legge til side et antall stemmeseddelkonvolutter underveis i forhåndsstemmeperioden. Disse skal blandes med eventuelle sent innkomne forhåndsstemmer, altså forhåndsstemmer som mottas etter at valglokalene har åpnet på valgdagen(e).
Disse stemmene utgjør opptellingskategorien "sent innkomne forhåndsstemmer/lagt til side", og skal telles for seg selv. Disse stemmene kan ikke telles opp før etter klokken 17 dagen etter valgdagen.
Ettersom det er stemmeseddelkonvolutter som legges til side, må dere prøve og godkjenne stemmegivningene før konvoluttene kan legges til side.
Ved sametingsvalg er det ikke fastsatt noe krav til hvor mange slike stemmeseddelkonvolutter som skal legges til side. Erfaringsmessig mottar mange kommuner et lite antall forhåndsstemmer.
Vi anbefaler at dere legger til side minst 10 slike konvolutter, men det viktigste er at antallet er stort nok til å sikre hemmelig valg når de blandes med de sent innkomne.
Antallet som legges til side skal registreres i EVA.
EVA Skanning benyttes ikke ved sametingsvalg.
Det betyr at all telling - både foreløpig og endelig - gjøres manuelt, uten bruk av maskiner.