Den ordinære forhåndsstemmingen starter normalt 10. august, og varer til den siste fredagen før valgdagen.
I 2025 faller 10. august på en søndag. I henhold til reglene i valgloven, starter forhåndsstemmingen da den første påfølgende hverdag, altså mandag 11. august.
På Svalbard og Jan Mayen avsluttes forhåndsstemmingen den nest siste fredagen før valgdagen (29. august).
Hvert valglokale skal ha en leder og en nestleder med ansvar for stemmingen. Dette gjelder både ved forhåndsstemming og på valgting. Samme leder og nestleder har ansvar for både stortings- og sametingsvalget i lokalet.
Det skal alltid være en leder og en nestleder tilstede i valglokalet under stemmingen. Det innebærer også at det alltid skal være minst to personer i valglokalet til enhver tid. Det skal også alltid være to personer som tar imot velgernes stemmer for å unngå feil. Disse to personene kan være leder og nestleder, men i de fleste tilfeller vil det være behov for flere enn to valgmedarbeidere i lokalet.
Husk at en person som er oppført på en valgliste i valgkretsen ikke kan være valgmedarbeider i noen av valglokalene i noen av kommunene i denne kretsen.
Ved sametingsvalget skal alle stemmer tas i mot ved bruk av stemmeseddelkonvolutt. Dette gjelder både utenbysvelgere og velgere som er folkeregistrert som bosatt i kommunen.
Prosedyren for forhåndsstemming skiller seg derfor noe fra det som gjelder ved stortingsvalg.
Her er forslag til prosedyre for mottak av forhåndsstemmer til sametingsvalget:
- Gi velgeren en blå stemmeseddelkonvolutt.
- Vis velgeren til et valgavlukke der stemmesedlene ligger. Noen kommuner velger å ikke legge ut stemmesedlene i avlukkene ved sametingsvalget. I slike tilfeller skal velgeren få utdelt et stemmeseddelsett med sedler for alle partier som stiller i valgkretsen, sammen med stemmeseddelkonvolutten.
- Velgeren legger stemmeseddelen i stemmeseddelkonvolutten inne i avlukket.
- Vis velgeren til avkrysserbordet når vedkommende er ferdig i avlukket.
- Be velgeren om å vise legitimasjon. Kontroller navn, bilde og fødselsdato. Noen kommuner sjekker legitimasjonen før velger går inn i avlukket. Velg fremgangsmåten som er mest hensiktsmessig for dere.
- Fyll ut et blankt blått valgkort med informasjon om velgeren, eller skriv ut valgkort fra EVA, hvis kommunen bruker EVA ved sametingsvalg. Valgkortet skal fylles ut slik at det er mulig å identifisere velgeren ut fra informasjonen på kortet.
- Legg stemmeseddelkonvolutten og valgkortet i en omslagskonvolutt.
- Velgeren legger selv omslagskonvolutten i en urne.
Velgere som er manntallsført i en annen valgkrets enn der de stemmer, skal få utdelt en blå avkryssingsstemmeseddel med navnene til de registrerte partiene og samepolitiske organisasjonene.
Ved sametingsvalg skal dere ikke prøve stemmegivningen i valglokalet, altså ikke krysse av velgeren i manntallet. Dette gjelder både for tidligstemming og ordinær forhåndsstemming. Stemmene skal tas i mot i konvolutt og dere registrerer og prøver dem i ettertid.
Ordinære forhåndsstemmer kan registreres og prøves fra og med 10. august. Stemmer som registreres før dette blir registrert som tidligstemmer.
Minus 30-kommuner prøver ikke stemmegivninger og kan se bort fra dette punktet.
Når dere gjennomfører forhåndsstemming andre steder enn på de ordinære forhåndsstemmestedene, må dere også sørge for at det er mulig å stemme til sametingsvalget. Det gjelder for eksempel
- helse- og omsorgsinstitusjoner
- fengsler
- videregående skoler
- militærforlegninger
Selve stemmingen foregår slik som beskrevet i punkt 4 ovenfor.
Velgere som etter søknad stemmer hjemme eller der de oppholder seg skal også få mulighet til å stemme til sametingsvalget.
Du kan lese mer om dette i temaartikkelen om forhåndsstemming ved stortingsvalget.