ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Fylkeskommunens kontrolltelling

I denne artikkelen kan dere lese om fylkeskommunens kontrolltelling av stemmesedlene og hvordan denne skal gjennomføres.
1
Hva er fylkeskommunens endelige opptelling?

Ved fylkestingsvalg og stortingsvalg er henholdsvis fylkesvalgstyret og distriktsvalgstyret ansvarlig for å telle opp det overleverte materiellet fra kommunene i valgdistriktet på nytt. Dette er en kontroll av at kommunenes opptelling stemmer, og opptellingen kalles ofte fylkeskommunens kontrolltelling.

Hvis dere finner feil ved kommunenes opptellinger eller vedtak om forkastelser og godkjenninger, skal dere rette disse feilene.

Det er ikke noe krav om at fylkesvalgstyret eller distriktsvalgstyret må være fysisk til stede ved kontrolltellingen.

Dere velger selv om tellingen skal gjøres manuelt eller maskinelt ved hjelp av skannere.

2
Registrering av rettelser på stemmesedlene

Ved stortingsvalg kan ikke lenger velgerne gjøre rettelser på stemmesedlene. Distriktsvalgstyret har derfor ingen oppgaver knyttet til dette.

Ved fylkestingsvalg er det fylkesvalgstyret som har ansvar for å registrere rettelser som velgerne har gjort på stemmesedlene. Disse rettelsene blir en del av valgoppgjøret i valgdistriktet, og kan påvirke hvilke kandidater som blir valgt inn til fylkestinget.

Det er kun én gyldig rettelse som kan gjøres på stemmesedlene. Dette er å gi en personstemme til en eller flere kandidater på seddelen, og gjøres ved å sette et kryss i feltet ved kandidatens navn.

Hvis dere benytter EVA Skanning, vil programvaren registrere de fleste rettelsene som velgerne har gjort. Dersom velgeren har foretatt rettelser som ikke er i tråd med regelverket, eller skanneren har problemer med å forstå hva velgeren har ment, vil disse stemmesedlene komme til såkalt verifisering. I disse tilfellene skal fylkesvalgstyret ta stilling til rettelsene som velgeren har gjort og avgjøre hvorvidt det er gyldige rettelser eller ikke. 

3
Flere valgdistrikter i samme fylke

Ettersom valgdistriktene ved stortingsvalg følger fylkesinndelingen som var gjeldende frem til 2019, er det nå noen fylkeskommuner som har ansvar for flere valgdistrikter.

Valgdistriktene skal behandles helt separat når dere gjennomfører kontrollen, og det er viktig at dere har gode rutiner for dette.

Det er ikke noe i veien for å gjennomføre tellingene på ulike steder, men samme valgdistrikt skal telles opp på samme sted.

Sist oppdatert: 23.08.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.