Av ubrukt valgmateriell, er det spesielt viktig at dere oppbevarer stemmesedler slik at de kun er tilgjengelige for personer med ansvar for det i kommunen.
Ubrukte stemmesedler og annet valgmateriell må også holdes separat fra avgitte stemmesedler, slik at det ikke oppstår feil ved opptellingen.
Også forseglingsmateriell og annet materiell som ikke velgeren selv bruker under stemmingen, bør oppbevares på et egnet sted.
Avgitte stemmesedler skal oppbevares i forseglet urne, slik at det er synlig om noen har forsøkt eller har lyktes med å bryte forseglingen.
Hvis urnene blir fulle og må tømmes underveis i forhåndsstemmeperioden, skal valgstyret sørge for at det etableres trygge rutiner rundt oppbevaring av innholdet.
Hvis urnene må tømmes på valgdagen, skal minst to valgmedarbeidere i lokalet gjøre dette i fellesskap, og det er Leder og nestleder i valglokalet som har ansvaret. Innholdet skal umiddelbart tømmes over i egnet emballasje som forsegles og markeres med serienummer.
Når valgmateriellet sendes ut til forhåndsstemmelokalene og valglokalene, er det viktig at dere vet hvor mange stempler dere har på hvert sted. Dere skal føre oversikt over hvor mange stempler som finnes i hvert lokale, og etablere gode rutiner for å sikre at stemplene ikke er tilgjengelige for uvedkommende.
Vi anbefaler at dere bruker egne forseglingsposer til stempler. I forhåndsstemmeperioden bør alle stempler legges i en forseglingspose som oppbevares på et trygt sted.
Stempler som ikke blir benyttet bør alltid oppbevares på et egnet sted, separat fra ubrukte stemmesedler. Ettersom stemmesedler godkjennes med et gyldig stempel, er det svært viktig at det etableres gode rutiner rundt oppbevaring av stempler og stemmesedler for å hindre valgfusk.
Se artikkelen om valgmateriell for mer informasjon om materiell som sendes ut fra Valgdirektoratet og hva kommunen selv må sørge for.