ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Protokollering av sametingsvalg

Her kan du lese om de ulike protokollene som dokumenterer valggjennomføringen og hva de inneholder av informasjon.
1
Valglokalets protokoll

Leder og nestleder skal føre protokoll fra valglokalet på valgdagen. Dette kalles "valglokalets protokoll".

Protokollen består av urnetellingen fra valglokalet, hvor antall manntallskryss og antall stemmeseddelkonvolutter sammenlignes for å avstemme at disse tallene er like. Videre skal protokollen vise antall stemmegivninger som er mottatt i omslagskonvolutt og som skal prøves av samevalgstyret sentralt. Eventuelle avvik skal forklares i protokollen.

Dersom det har skjedd noe spesielt i valglokalet som samevalgstyret bør opplyses om, bør dette fremgå av protokollen. Dette kan være spesielle hendelser, som forstyrrelser i valgavviklingen eller lignende.

Protokollen føres manuelt på et eget skjema dere finner her på valgmedarbeiderportalen, og signeres av leder og nestleder, før den overleveres til samevalgstyret sammen med øvrig materiell.

Merk: Valglokalets protokoll er et offentlig dokument. Den skal fylles ut på en forståelig måte som sikrer åpenhet rundt valggjennomføringen. Generelle betraktninger eller evalueringer skal holdes utenfor protokollen.

2
Samevalgstyrets protokoll

Samevalgstyret skal føre protokoll i forbindelse med forberedelser og gjennomføringen av valg i kommunen. Dette kalles "samevalgstyrets protokoll".

Protokollen består av informasjon om hvem som sitter i samevalgstyret, antall stemmegivninger i kommunen, kommunens foreløpige opptelling, og merknader til eventuelle avvik, hendelser og kontrolltiltak. Det er særlig viktig at eventuelle avvik forklares så grundig som mulig, og at det redegjøres for hvilke kontrolltiltak som har blitt gjort for å sikre at opptellingen og valggjennomføringen i kommunen har foregått har foregått på en korrekt og sikker måte.

Informasjonen i protokollen hentes ut fra tallene og merknadene dere har lagt inn i EVA underveis i valggjennomføringen og opptellingen.

Protokollen skal signeres av samevalgstyret. Signeringen er samevalgstyrets godkjenning av valggjennomføringen i kommunen. Protokollen overleveres sammen med øvrig materiell til opptellingsvalgstyret, for deres endelige telling.

Merk: Samevalgstyrets protokoll er et offentlig dokument og bør være forståelig og lett tilgjengelig for velgere og andre som ønsker å lese om kommunens valggjennomføring. 

3
Opptellingsvalgstyrets protokoll

Opptellingsvalgstyret skal føre protokoll i forbindelse med den endelige opptellingen ved sametingsvalget, samt valgoppgjøret. Dette kalles "opptellingsvalgstyrets protokoll".

Protokollen gir informasjon om hvilke kommuner som tilhører valgkretsen. Videre viser protokollen resultatene av kommunenes foreløpige opptelling, opptellingsvalgstyrenes foreløpige telling for kommuner med færre enn 30 manntallsførte, opptellingsvalgstyrenes endelige telling og valgoppgjøret for valgkretsen.

Det er særlig viktig at eventuelle avvik og feilrettinger forklares så grundig som mulig og at det redegjøres for hvilke kontrolltiltak som har blitt gjort for å sikre at valggjennomføringen i valgkretsen har foregått på en korrekt og sikker måte.

Informasjonen i protokollen hentes ut fra tallene og merknadene dere har lagt inn i EVA underveis i valggjennomføringen og opptellingen.

Protokollen skal signeres av opptellingsvalgstyret. Signeringen er opptellingsvalgstyrets godkjenning av valggjennomføringen i valgkretsen. En kopi av protokollen skal sendes Sametingets valgnemnd, sammen med eventuelle klager.

Merk: Opptellingsvalgstyrets protokoll er et offentlig dokument og bør være forståelig og lett tilgjengelig for velgere og andre som ønsker å lese om valggjennomføringen i valgkretsen.

4
Offentliggjøring av protokollene

Sametinget publiserer protokollene fortløpende på sine nettsider, så snart de mottar dem.

Vi oppfordrer også kommunene om å legge ut samevalgstyrets protokoll på sine nettsider. Det samme gjelder opptellingsvalgstyrets protokoll for de kommunene som har dette ansvaret.

5
Mer om protokollering av valget i 2025

Protokollene som skal benyttes ved sametingsvalget i 2025 vil bli nærmere omtalt i en egen artikkel her på valgmedarbeiderportalen når formularene er klare.

Mer informasjon om protokollering av valg kommer våren 2025.

Sist oppdatert: 12.09.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.