I valggjennomføringen trengs det mange valgmedarbeidere for å ivareta ulike funksjoner. Noen behov dere kan ha, er:
- Leder og nestleder
- Valgverter
- Stemmemottakere
- Opptellingspersonell
Noen av dere kan også ha andre og flere roller og behov utover det som er nevnt her. Dere må derfor vurdere hvor mange som må rekrutteres for å dekke alle ulike funksjoner dere har behov for.
Hvordan dere rekrutterer er opp til dere. Noen kommuner velger å kun benytte interne ressurser i valggjennomføringen. Andre velger å rekruttere elever fra lokale videregående skoler, mens andre rekrutterer studenter ved universiteter eller pensjonister.
Det er ingen fasit på hvilke grupper som det kan rekrutteres fra, men et hensyn å ta er hvilken linje dere skal legge dere på når det gjelder betaling. Hvis dere benytter dere av kommunalt ansatte er dette allerede regulert i de ordinære arbeidsavtalene. Hvis dere ønsker å rekruttere eksternt, må dere på forhånd ha avklart avlønning.
Dere bør også vurdere om valgmedarbeiderne skal arbeide i flere skift, eller om de kan arbeide i hele åpningstiden. Antall skift vil igjen påvirke antallet som må rekrutteres. Husk at dersom åpningstidene går ut over normal arbeidstid, må dere søke om fritak fra arbeidstidsreglementet.
Nesten alle kan rekrutteres. For eksempel kan dere engasjere kommunalt ansatte, studenter, skoleelever og pensjonister.
De er kun én grupper som ikke kan ha oppgaver i valggjennomføringen: kandidater på valgliste kan ikke jobbe i valglokalene, og kan heller ikke være med på opptellingen.
Begrensningen for kandidater gjelder kun ved det aktuelle valget i det aktuelle valgdistriktet. Det betyr for eksempel at kandidater ved kommunestyrevalget eller fylkestingsvalget kan jobbe med stortingsvalget, så sant de ikke er kandidater også ved dette valget.
Kandidater ved stortingsvalg og fylkestingsvalg kan ikke være valgmedarbeider i valglokalene eller under opptelling i noen av kommunene i valgdistriktet de er kandidater i. Dette betyr for eksempel at en kandidat som stiller til valg i Akershus valgdistrikt ikke kan være valgmedarbeider i noen av kommunene som tilhører Akershus.
Det er ikke lenger et krav om at de som er ansvarlige for stemmingen i et valglokale er folkeregistrert som bosatt i den kommunen de skal jobbe i. Dere kan derfor også ansette leder og nestleder som ikke bor i kommunen.
Det er heller ikke krav om at valgmedarbeidere har stemmerett ved det aktuelle valget.
Når dere er ferdige med å rekruttere, må de som skal arbeide med valg i kommunen få opplæring i de arbeidsoppgavene de skal gjennomføre.
Det er deres ansvar å lære opp valgmedarbeiderne.
Kommunens rutiner må være i henhold til lov og forskrift. For å bistå med deres opplæring, har Valgdirektoratet laget opplæringspakker for flere ulike roller som valgmedarbeiderne kan ha. Pakkene består av rutinefilmer, e-læringskurs og arbeidsbeskrivelser som viser hvordan valggjennomføringen skal foregå i valglokalene og ved første opptelling. Pakkene fungerer godt som et supplement til den generelle opplæringen dere gir deres valgmedarbeidere.