ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Krav til listeforslag ved fylkestingsvalg

Her kan du lese om kravene valgloven og valgforskriften stiller til listeforslag ved fylkestingsvalg. Dette gjelder krav til blant annet overskrift, kandidater, underskrifter og vedlegg.
1
Overordnede krav

I valgloven er det flere krav til listeforslag. Alle kravene må være oppfylt før fylkesvalgstyret kan godkjenne forslaget.

Listeforslaget

  • skal angi hvilket valg det gjelder. Dette omfatter både type valg og hvilket år det er snakk om. For 2027 er det da "Fylkestingsvalget 2027" som skal føres opp.
  • må ha en overskrift som viser hvilket parti eller gruppe forslaget gjelder. Hvis listeforslaget gjelder et registrert parti må navnet på forslaget være identisk med det registrerte navnet.
  • må angi hvilke kandidater som stiller til valg. Dette er nærmere omtalt i punkt 3.
  • må være underskrevet av et visst antall personer. Dette er omtalt i punkt 4.
  • må inneholde navn på en tillitsvalgt og en vara blant dem som har skrevet under på listeforslaget. Disse skal ha myndighet til å forhandle med valgstyret om eventuelle endringer.
  • må ha med de vedleggene som valgloven krever. Dette er omtalt i punkt 5.
2
Hvem har levert forslaget?

Hvis listeforslaget gjelder et registrert politisk parti, er det viktig å avklare at den som har levert forslaget har rett til å opptre på vegne av partiet.

Det er opplysningene som er registrert i Partiregisteret 31. mars i valgåret som avgjør hvem som har rett til å representere et politisk parti.

Hvis det er uklart hvem som har rett til å representere partiet på lokalt nivå, skal dere avklare dette ved å kontakte partiets utøvende organ.

3
Kandidatene

Antall kandidater

Ved fylkestingsvalg skal listeforslaget inneholde navnet på minst sju kandidater. Forslaget kan maksimalt inneholde seks flere navn enn det skal velges representanter.

Eksempel: I Akershus skal det velges 51 representanter. Et listeforslag i Akershus må da inneholde minst sju navn. Det maksimale antallet kandidater på et listeforslag herfra, er 57.

 

Er kandidatene valgbare?

Ved fylkestingsvalg er man valgbar dersom man

  • har stemmerett
  • er folkeregistrert som bosatt i en av kommunene i fylket på valgdagen, og
  • ikke er utelukket fra valg

De som er utelukket fra valg til fylkestinget er statsforvalter og assisterende statsforvalter, i tillegg til de som innehar følgende roller i fylkeskommunen:

  • fylkesdirektør og dennes stedfortreder
  • kommunalsjefer, etatssjefer og ledere på tilsvarende nivå i fylkeskommunen
  • sekretærer for fylkestinget
  • ansvarlig for regnskapsfunksjonen
  • den som foretar revisjon for fylkeskommunen
  • ansatte i fylkesrådets sekretariat, med myndighet delegert fra rådet

Personer med disse rollene er kun utelukket fra valg om de er i stillingene når fylkestinget trer i funksjon. De er dermed valgbare om de fratrer før dette. Det skal i så fall legges ved en erklæring sammen med listeforslaget om at dette vil skje.

 

Fritak

Personer som ikke ønsker å stå på en valgliste, kan be om fritak ved å sende en skriftlig henvendelse om dette til fylkesvalgstyret. Fylkesvalgstyret skal fastsette en frist for slike henvendelser.

Kandidater som ikke er fritatt plikter å motta valget dersom de blir valgt inn.

 

Kandidatenes navn

Kandidatene på listeforslaget skal være oppført med fornavn, etternavn og fødselsår.

I tillegg kan stilling eller bosted oppføres på listeforslaget. Dette skal gjøres hvis det er fare for forveksling mellom kandidatene. Det skal være lik informasjon for alle kandidatene på en liste, så hvis stilling eller bosted er oppgitt for noen kandidater, må dette gjøres for alle på samme liste.

Samme kandidat kan bare stå på én valgliste i fylket.

4
Underskrifter

Antall underskrifter

Hvis listeforslaget gjelder et registrert parti som fikk minst 5 000 stemmer i hele landet ved forrige stortingsvalg, holder det at listeforslaget er underskrevet av to styremedlemmer i partiets avdeling med ansvar for valgdistriktet.

Det samme gjelder partier som har blitt registrert i Partiregisteret etter forrige stortingsvalg.

For andre partier som stiller listeforslag må forslaget være underskrevet av minst så mange personer som tilsvarer én prosent av antall personer med stemmerett i valgdistriktet ved forrige fylkestingsvalg.

 

Er underskriftene gyldige?

Alle som skriver under på et listeforslag ved fylkestingsvalg må ha stemmerett ved det aktuelle valget, i en av kommunene i fylket forslaget gjelder.

Samme person kan bare skrive under på ett listeforslag.

Hvis noen har skrevet under på flere listeforslag skal dere kontakte dem og be dem oppgi hvilket forslag de ønsker å stå på, innen en frist dere selv setter. Hvis de ikke svarer innen fristen, skal de settes opp på det listeforslaget som ble levert først.

Husk at underskrifter på listeforslag er underlagt taushetsplikt . Dere må derfor sørge for at underskriftene ikke offentliggjøres når dere legger ut listeforslagene til ettersyn.

5
Vedlegg

Listeforslag ved fylkestingsvalg skal ha inntil fire vedlegg:

  • Oversikt over fødselsdato og bostedsadresse til personene som har skrevet under på listeforslaget.
  • Oversikt over kandidatenes fødselsdato.
  • Forsikring fra kandidater som når listeforslaget blir levert, ikke er folkeregistrert som bosatt i en kommune i fylket, om at de vil være folkeregistrert der på valgdagen.
  • Forsikring fra kandidater som ikke er valgbare på grunn av stilling, om at de vil fratre før fylkestinget trer i funksjon.
6
Hvem behandler listeforslagene?

Kommunene og fylkeskommunene har ansvar for listeforslag til hver sine valg:

  • kommunene behandler listeforslag til kommunestyrevalget
  • fylkene behandler listeforslag til fylkestingsvalget
Sist oppdatert: 26.08.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.