ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Behandling av listeforslag ved lokale valg

Her kan du lese mer om hva du må tenke på når dere behandler listeforslag. Artikkelen tar for seg arbeidet fra gjennomgang av listeforslagene til godkjenning, kunngjøring og klagebehandling.
1
Gå gjennom listeforslagene

Når listeforslagene kommer inn må valgstyret eller fylkesvalgstyret gå gjennom dem og undersøke om de oppfyller alle kravene i regelverket.

Hvis forslaget ikke oppfyller kravene, skal dere gi listeforslagets tillitsvalgte en frist på sju dager til å rette det opp.

 

Hvem er de tillitsvalgte?

For registrerte partier som kun trenger underskrift av to styremedlemmer på sine listeforslag, er det de to som signerer som er de tillitsvalgte.

For øvrige listeforslag regnes de to øverste underskriverne som tillitsvalgte.

 

Hva kan endres etter innleveringsfristen?

Etter at innleveringsfristen er utløpt kan det kun gjøres endringer som er nødvendige for at listeforslaget skal oppfylle kravene i valgloven. Dette kan for eksempel være å legge til flere kandidater dersom det er angitt for få, eller samle inn flere underskrifter dersom det er for få, eller noen ikke godkjennes.

Å endre rekkefølgen på kandidatene er et eksempel på en endring som ikke er tillatt. Hvis en kandidat strykes fra listeforslaget kan vedkommende enten erstattes med en ny kandidat på samme plass, eller ved at de øvrige kandidatene rykker opp, og en ny kandidat settes inn nederst på listeforslaget.

Det er heller ikke anledning til å gi eller ta bort stemmetillegg.

 

Flere listeforslag fra samme parti

Hvis dere mottar konkurrerende listeforslag fra samme registrerte parti, må dere finne ut hvem som har rett til å representere partiet i valgdistriktet. Det gjør dere ved å kontakte partiets utøvende organ.

Det er opplysningene som er registrert i Partiregisteret 31. mars i valgåret som avgjør hvem som er utgjør partiets utøvende organ.

2
Beskjed til kandidater

Valgstyret og fylkesvalgstyret skal gi beskjed til alle kandidater om at de er satt opp på et listeforslag, og at de har rett til å bli fritatt. Kandidatene må i så fall gi skriftlig beskjed om dette til dere innen en frist dere setter.

Hvis en kandidat er ført opp på flere listeforslag i kommunen eller fylket, må vedkommende også velge hvilket forslag han eller hun vil stå på innen en frist dere setter.

Hvis kandidaten ikke gir beskjed innen denne fristen, skal vedkommende settes opp på det listeforslaget som ble innlevert først.

Dere skal også gi beskjed til personer som har skrevet under på flere listeforslag og be dem velge hvilket forslag de vil stå på. Samme regel gjelder her dersom dere ikke får beskjed innen fristen: Vedkommende står på det forslaget som ble levert først.

3
Behandle fritakssøknader

Når fristen for å kreve seg fritatt for valg er utløpt, må dere behandle disse søknadene.

4
FRIST: 1. JUNI
Valgstyrets behandling
FRIST: 1. JUNI

Listeforslag skal være godkjent eller forkastet innen 1. juni i valgåret.

Når dere har gjennomgått alle listeforslagene, må du forberede sak til valgstyret. Valgstyret gjennomgår så listeforslagene og avgjør om de skal godkjennes eller forkastes.

5
Informer forslagsstiller

Så snart listeforslagene er ferdig behandlet, skal dere informere forslagsstillerne om utfallet.

Når forslagsstillerne får beskjed skal de også bli informert om muligheten til å klage på vedtaket.

6
Offentliggjøre godkjente lister

Når listeforslagene er godkjent, skal dere legge valglistene ut til offentlig ettersyn.

Dere skal kunngjøre overskriftene på valglistene – det vil si navnene på partiene – og opplyse om hvor de fullstendige listene er lagt ut.

7
Behandle klager

Tillitsutvalget kan klage på behandlingen av listeforslag. Hvis det kommer inn klager må dere behandle dem.

Fristen for å klage på behandlingen av listeforslag er sju dager etter at overskriftene er kunngjort (se punkt 6 over).

Hvis valgstyret eller fylkesvalgstyret er enig i klagen, skal vedtaket omgjøres.

Hvis vedtaket ikke omgjøres, skal dere oversende klagen til riksvalgstyret, som er klageorgan for alle valg. Når dere sender over klagen skal dere også redegjøre for kommunens eller fylkeskommunens syn på saken.

Les mer om klagebehandling i temaartikkelen som handler om dette

Sist oppdatert: 26.08.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.