Den ordinære forhåndsstemmeperioden starter 10. august og varer til og med siste fredag før valgdagen. I 2025 faller 10. august på en søndag og perioden for forhåndsstemming starter derfor mandag 11. august.
På Svalbard og Jan Mayen varer forhåndsstemmingen frem til nest siste fredag før valgdagen.
Valgstyret bestemmer hvem og hvor mange som skal være valgmedarbeidere. Når dere vurderer bemanningen ved hvert forhåndsstemmelokale, er det viktig at dere har nok folk til å sikre god flyt i lokalet. Det er også viktig at dere gir alle valgmedarbeidere god opplæring.
Husk at alle valglokaler, både i forhåndsstemmeperioden og på valgdagen, skal ha en leder og en nestleder med ansvar for lokalet.
Det skal alltid være to stemmemottakere når velgere stemmer i forhåndsstemmeperioden. Det vil si at det skal være to valgmedarbeidere der velgeren avgir stemmen. Det er ikke tilstrekkelig at én valgmedarbeider tar imot en velgers stemme mens den andre holder på med andre oppgaver i lokalet. Utover at det er to stemmemottakere som skal være til stede, bestemmer valgstyret om det også skal være flere valgmedarbeidere i lokalet. Som regel, og særlig dersom man forventer kø i lokalet, bør det være mer enn to valgmedarbeidere slik at noen kan ta imot stemmer, samtidig som andre valgmedarbeidere for eksempel sjekker og viser velgerne til valgavlukkene, samt gi informasjon og assistanse til velgere som har behov for det.
Husk også at kandidater som stiller til valg i valgdistriktet ikke kan jobbe som valgmedarbeidere.
For velgere som er bosatt i kommunen er dette den normale prosedyren for stemming:
- Vis velgeren til et valgavlukke hvor stemmesedlene ligger.
- Når velgeren er ferdig i valgavlukket, vis vedkommende til avkrysserbordet.
- Be velgeren vise legitimasjon.
- Søk velgeren opp i manntallet og kryss av vedkommende.
- Stemple stemmeseddelen.
- Velgeren legger selv stemmeseddelen i urnen.
Noen ganger må dere ta imot forhåndsstemmer i konvolutt. Dette gjelder som oftest når det kommer en velger som er bosatt i en annen kommune.
Selv om det ikke er vanlig kan man også oppleve følgende tilfeller:
- at det kommer en velger som ikke finnes i manntallet
- at det kommer en velger som har stemt tidligere
- at forhåndsstemmelokalet mister tilgang til internett og dermed muligheten til å krysse velgeren i manntallet (beredskapsstemme)
Når en forhåndsstemme må tas imot i konvolutt, er fremgangsmåten slik:
- Vis velgeren til et valgavlukke hvor det ligger stemmesedler. Velgeren kan enten benytte en partistemmeseddel eller ordinære stemmesedler med kandidatnavn.
- Når velgeren er ferdig i valgavlukket, viser du vedkommende til avkrysserbordet.
- Hvis velgeren er ukjent for deg, skal hen vise legitimasjon.
- Stemple stemmeseddelen.
- Velgeren legger selv stemmeseddelen i en stemmeseddelkonvolutt.
- Fyll ut informasjonskort om velger som skal legges sammen med stemmeseddelkonvolutten. Informasjonskortet kan enten skrives ut fra EVA eller man kan bruke et blankt skjema.
- Legg stemmeseddelkonvolutten og informasjonskortet i en omslagskonvolutt.
- Velgeren legger selv omslagskonvolutten i urnen. Dere velger selv om det skal være en egen urne til stemmegivninger som skal sendes til andre kommuner, eller om velger skal legge omslagskonvolutten i samme urne som de ordinære stemmesedlene.
Det skal i henhold til valgloven gjennomføres forhåndsstemming på helse- og omsorgsinstitusjoner og i fengsler.
I tillegg bør dere også ta mot forhåndsstemmer på steder hvor det er velgere som ikke tilhører kommunen. Dette gjelder for eksempel militærforlegninger og utdanningsinstitusjoner.
Det skal være minst to stemmemottakere ved forhåndsstemming på helse- og omsorgsinstitusjoner og i fengsler.
Hvis dere har internettforbindelse, kan dere gjennomføre forhåndsstemmingen på samme måte som i de ordinære forhåndsstemmelokalene. Hvis dere ikke har internettforbindelse, eller det er mer praktisk å ta imot stemmene uten bruk av EVA, så skal alle forhåndsstemmer tas imot i konvolutt.
Husk at stemmene som tas imot uten bruk av EVA og direkte avkrysning i manntallet må registreres og prøves av dere i ettertid, eller sendes videre til andre kommuner.
Rutinene for å ta imot forhåndsstemmer på ordinær måte (rett i urne) og forhåndsstemmer som må tas imot i konvolutt, er beskrevet i punktene over.
Når dere mottar stemmer fra velgere bosatt i andre kommuner, skal dere sende disse videre fortløpende. Den nest siste uken av forhåndsstemmeperioden skal dere sende stemmene videre til velgerens hjemkommune daglig.
Den siste uken før valgdagen skal stemmene sendes på en måte som sikrer at de kommer fram til valgstyret innen kl. 17 tirsdag etter valgdagen. Valgdirektoratet har inngått en egen avtale om forsendelse av forhåndsstemmer som sikrer dette.
Omslagskonvoluttene med stemmeseddelkonvolutt og informasjon om velger skal sendes i en egen forsendelseskonvolutt til valgstyret i den aktuelle kommunen.
Les mer om hvordan forhåndsstemmer som skal til andre kommuner skal sendes til de to siste ukene i veiledningen fra Posten/Bring Denne veiledningen er fra 2023, men vil bli oppdatert i god tid før stemmeperioden starter i 2025.
Oversikt over adressene til alle valgstyrer vil også bli lagt ut her på portalen i løpet av våren 2025.
Valgloven krever at kommunene skal gjennomføre stemming hjemme for innbyggere som er syke eller uføre, og dermed ikke kommer seg til et ordinært valglokale. Slik stemming skjer ved at to stemmemottakere reiser hjem til velgere som har behov for det og tar imot stemmene der.
Velgeren må søke om å få stemme hjemme, men søknaden trenger ikke være skriftlig. Det er tilstrekkelig at velger tar kontakt med kommunen og ber om å få stemme hjemme på grunn av sykdom eller uførhet.
Søknaden skal være kommet inn til kommunen innen kl. 12 torsdag før valgdagen.
Når dere reiser hjem til velgeren, må dere ha med alt nødvendig utstyr. For eksempel stemmesedler for alle som stiller liste i valgdistriktet, valgurne og stempel.
Merk: Søknaden gjelder også for sametingsvalget. Dere bør derfor også ta med nødvendig materiell til dette valget.
Hvis det er internettforbindelse der velgeren bor kan dere gjennomføre forhåndsstemmingen på samme måte som i de ordinære forhåndsstemmelokalene. Hvis dere ikke har internettforbindelse, eller det er mer praktisk å ta imot uten bruk av EVA, så skal stemmen tas imot i konvolutt. Husk at stemmene som tas imot uten bruk av EVA må registreres og prøves av dere i ettertid.
Organiseringen av stemmemottaket avgjør altså om dere må ha med PC for å krysse av i manntallet, antall konvolutter, blanke skjemaer for informasjon om velger og lignende.
Rutinene for å ta imot forhåndsstemmer på ordinær måte (rett i urne) og forhåndsstemmer som må tas imot i konvolutt, er beskrevet i punktene over.
Merk: Hvis valgmedarbeiderne tar med seg de ubrukte stemmesedlene, må disse kasseres på en betryggende måte.