ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Tidligstemming

Her kan du lese om hva dere må tenke på når dere organiserer tidligstemmingen.
1
1. JULI - 8. AUGUST
Når skal velgerne få stemme?
1. JULI - 8. AUGUST

Tidligstemmingen er for velgere som ikke har mulighet til å stemme i den ordinære forhåndsstemmeperioden eller på valgdagen. Det er velgerne som selv skal henvende seg til kommunen og be om å få stemme. Kommunen kan likevel bestemme at det skal være faste åpningstider og et fast sted for tidligstemmingen, for eksempel på servicetorget i kommunen.

Dersom en velger ønsker å stemme utenfor de normale åpningstidene til kommunen, skal dere etter beste evne legge til rette for at velgeren får stemt.

Husk å kunngjøre hvor og når velgerne kan stemme i kommunen under tidligstemmeperioden.

I 2025 foregår tidligstemmingen fra 1. juli og frem til fredag 8. august, ettersom 9. august er en lørdag.

2
Velg egnede valglokaler

Det skal være enkelt for dere å gjennomføre tidligstemming. Dere trenger derfor ikke å tilrettelegge for full forhåndsstemming i alle lokalene dere skal bruke i den ordinære forhåndsstemmeperioden fra 11. august. Dersom dere kun velger å ha ett lokale til tidligstemming er det spesielt viktig at lokalet har god tilgjengelighet.

Dere må i tillegg huske på å sikre hemmelig valg, og det må tas hensyn til velgere med nedsatt syn og velgere som er bevegelseshemmet. Dere kan velge om dere vil benytte et valgavlukke eller et eget rom når en velger skal avgi sin stemme.

3
Slik skal stemmegivningen foregå

Lokale forhold har betydning for hvordan kommunen velger å organisere tidligstemmingen. Følgende elementer er likevel alltid en del av prosessen ved tidligstemming:

  • Vis velgeren dit hvor stemmesedlene ligger.
  • Vis velgeren til avkrysserbordet.
  • Be velgeren vise legitimasjon, hvis vedkommende er ukjent for deg.
  • Stemple stemmeseddelen.
  • Velgeren legger selv stemmeseddelen i en stemmeseddelkonvolutt.
  • Skriv ut informasjon om velger fra EVA eller fyll ut et skjema med denne informasjonen.
  • Legg stemmeseddelkonvolutten og informasjon om velger i en omslagskonvolutt, og lim den igjen.
  • Velgeren legger selv omslagskonvolutten i urnen.

I tidligstemmeperioden skal velgeren altså aldri legge stemmeseddelen rett i urnen.

Merk: De ordinære stemmesedlene med kandidatnavn er ikke klare når tidligstemmingen begynner. Frem til dere mottar disse skal dere derfor bruke partistemmesedler.

Frem til det endelige manntallet er klart ca. 10. juli er det heller ikke mulig å skrive ut informasjon om velger fra EVA. Da kan dere benytte forhåndstrykte blanke skjemaer for dette som dere kan bestille fra Valgdirektoratet.

Det er tilstrekkelig at dere har én stemmemottaker i perioden for tidligstemming, men for å unngå feil anbefaler Valgdirektoratet at dere alltid er to stemmemottakere.

4
10. JULI
Avkryssing i manntallet

I perioden for tidligstemming skal dere ikke krysse av velgeren i manntallet i valglokalet. Tidligstemmene tas imot i konvolutt, og registreres og prøves i EVA senere.

Dere kan begynne med registrering og prøving så snart det endelige manntallet er klart ca. 10. juli.

Registrer tidligstemmene innen 9. august

Når den ordinære forhåndsstemmeperioden er i gang, er det ikke lenger mulig å registrere tidligstemmer i EVA. Husk derfor å gjøre dere ferdige med registreringen av disse stemmene innen 9. august. Stemmer som registreres senere kan kun registreres som ordinære forhåndsstemmer.

5
Send utenbysstemmer videre

Når dere mottar stemmer fra velgere bosatt i andre kommuner, skal dere sende disse videre. Stemmegivningene i omslagskonvolutt skal sendes i en egen forsendelseskonvolutt til valgstyret i den aktuelle kommunen.

Adresser til alle valgstyrer legges ut her på valgmedarbeiderportalen i løpet av våren 2025.

Sist oppdatert: 21.08.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.