ORDLISTE

ORDLISTE

Valgmedarbeiderportalen er under oppdatering

Opptelling av valgtingsstemmer

Denne artikkelen tar for seg første og andre opptelling av de ulike kategoriene av valgtingsstemmer.
1
Ordinære stemmesedler

Ordinære stemmesedler er alle godkjente stemmesedler (også blanke) avgitt i urne i et valglokale på valgdagen. Stemmer mottatt i konvolutt, og tvilsomme stemmesedler, skal ikke telles i denne kategorien.

 

Første opptelling

Første opptelling av valgtingsstemmer ordinære må gjøres manuelt i hvert enkelt valglokale. Dette tilsvarer opptellingsmåten "lokalt fordelt på krets".

Det er ikke mulig å bruke maskiner ved den første opptellingen – verken tellemaskiner eller skannere.

Resultatene skal legges inn i EVA.

Før dere kan begynne å telle, må det en klargjøringsjobb til. Det kan du lese om i artikkelen Før opptellingen.

Første opptelling skal foregå slik:

  • Når stemmesedlene er sortert, skal de partifordelte og blanke stemmesedlene samles i bunker som inneholder et bestemt antall stemmesedler.
  • Bunkene skal kontrolleres for opptellingsfeil, ved å telles på nytt.
  • Bunkene skal deretter summeres to ganger av ulike valgmedarbeidere.

Lederen i valglokalet avgjør hvor mange sedler som skal være i hver bunke.

Merk: Hvis det er færre enn 100 personer i manntallet for stemmekretsen, må den slås sammen med en annen krets til en tellekrets for å sikre hemmelighold. Les mer om tellekretser i denne artikkelen.

 

Andre opptelling

Den andre opptellingen kan dere gjøre manuelt eller ved bruk av EVA Skanning. Opptellingen skal starte så fort som mulig etter at stemmesedlene har kommet inn til valgstyret.

Andre opptelling foregår sentralt hos valgstyret. Stemmesedlene skal fortsatt være inndelt per valglokale og telles opp i denne inndelingen.

Manuell andre opptelling skal foregå slik:

  • Bunkene med stemmesedler skal kontrolleres for sorteringsfeil.
  • Bunkene skal telles to ganger av ulike valgmedarbeidere.
  • Bunkene skal deretter summeres to ganger av ulike valgmedarbeidere.

Dersom andre opptelling skannes, følger fremgangsmåten av programmet EVA Skanning. Denne opptellingen gjennomføres ved å fordele stemmesedlene i kasser og skanne disse. Eventuelle tvilsomme sedler som programvaren oppdager, må tas stilling til i EVA Verifiser.

Husk å benytte stikkprøvekontroll for å avdekke eventuelle maskinelle avvik.

Underveis i opptellingene skal dere også sammenligne totalt antall manntallskryss mot totalt antall opptalte stemmesedler. Det skal ikke være uforklarte avvik mellom antall manntallskryss og antall stemmesedler når man tar høyde for eventuelle forkastede stemmesedler.

2
Stemmesedler i konvolutt og tvilsomme

Stemmesedler i konvolutt og tvilsomme inngår i det som omtales for en samlekategori. Her er alle stemmer avgitt i konvolutt og alle tvilsomme stemmesedler avdekket under klargjøring av stemmesedler til opptelling. Dette er for eksempel valgtingsstemmer avgitt i omslagskonvolutt, beredskapskonvolutt eller fremmedstemmer ved papirmanntall.

Merk: All opptelling i denne kategorien gjennomføres samlet, og valgstyret må ha behandlet forkastelsene før opptelling.

Fremgangsmåten for klargjøring og opptelling er lik som i punkt 1 ovenfor.

Husk at alle konvolutter og stemmesedler må være prøvd (tatt stilling til og godkjent eller forkastet) før opptellingen kan gjennomføres.

3

Dersom dere oppdager avvik, bør dere telle på nytt for å utelukke tellefeil.

Det er valgstyret som må avgjøre om et eventuelt avvik er akseptabelt. Dersom dere kan forklare avviket, trenger man normalt ikke å gjennomføre en ny telling.

4
Offentliggjøring av resultater

Det er ikke tillatt å offentliggjøre resultater fra noen av opptellingene før klokken 21 på valgdagen.

Merk at det heller ikke lenger er adgang til å gi medier opplysninger om resultatet før klokken 21.

Ved brudd på bestemmelsen om sperrefrist, kan det ilegges overtredelsesgebyr på inntil 28 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Sist oppdatert: 23.08.2024
Nyhetsabonnement
Nyhetsbrev sendes ut på e-post
Ved å registrere e-postadressen, samtykker du til å motta informasjon og eventuelle spørreundersøkelser fra Valgdirektoratet på e-post.