Vi arbeider for tiden med å oppdatere innholdet på portalen i tråd med nytt regelverk. Temaartiklene er skrevet om slik at endringer i valgloven er hensyntatt. Artiklene blir oppdatert ytterligere når valgforskriften trer i kraft.
Øvrig innhold oppdateres fortløpende.
Hva er et manntall?
Manntallet er en navneliste over alle innbyggere som kan avgi stemme ved valget i kretsen/kommunen. Manntallet vedlikeholdes av Skatteetaten og Sametinget (gjelder kun sametingsvalget).
Valgdirektoratet importerer manntallet inn i EVA i januar i valgåret.
Hvilke roller kan lese og søke i manntallet?
Du kan lese og søke i manntallet med alle roller i EVA.
Hvilke roller kan endre i manntallet?
Kun rollene "valgansvarlig kommune" og "stemmemottaker kommune" kan gjøre endringer i manntallet.
Det er kun Sametinget sentralt som kan gjøre endringer i Sametingets valgmanntall.
Generering av manntallsnummer
Når manntallet er importert må det genereres manntallsnummer for alle manntallsførte. Prosessen utføres sentralt.
Automatisk ajourhold av manntallet
Frem til skjæringsdatoen (30. juni i valgåret) blir hele manntallet importert til EVA en gang i måneden. Etter skjæringsdatoen vil manntallsendringer utført av Skatteetaten oppdateres hver natt i manntallet. Manntallet inneholder de tilgangene folkeregisteret har gjort siste døgn.
Manuell ajourhold av manntallet
Kommuner kan gjøre endringer direkte i EVA ved for eksempel søknad om innføring i manntallet. Typisk er dette for søkere av kategorien nordmenn som har bodd i utlandet mer enn 10 år.
Det er kun Sametinget sentralt som kan gjøre endringer i Sametingets valgmanntall.
For mer informasjon om manntall, se følgende fordypningsartikkel.
Menyvalget "Søk" finner du under Manntall på "Min side".
Merk! Når en fylkeskommunebruker skal gjøre et søk i manntallet, må hen først velge hvilken kommune hen ønsker å søke i. Menypunktet "Søk" fungerer forskjellig for de ulike rollene.
Manntall - Søk på fødselsnummer
Det er to ulike varianter av søk. Et enkelt søk for oppslag direkte på fødselsnummer, og et avansert søk hvor du kan legge inn verdier i feltene Navn, Fødselsdato, Adresse og Kommune. Disse feltene kan kombineres eller benyttes enkeltvis. Du kan søke i manntallet for en spesifikk kommune. Dersom du velger det tomme feltet i nedtrekksmenyen under feltet kommune, så søkes det i hele landet. Merk! Ikke alle roller har tilgang til dette.
Manntall - Avansert søk
Ved flere treff i søket vil du måtte velge en av personene hvis du ønsker å se detaljene.
Merk! Dette menyvalget skal kun brukes for norske statsborgere som har vært i utlandet i mer enn 10 år.
Det vil ikke være mulig å legge til person i manntallet før etter skjæringsdato. For å kunne gjøre endringer i manntallet, må du være tildelt rollen "valgansvarlig".
Om det er behov for å legge inn en ny oppføring i manntallet, klikk på "Opprett person i manntall".
Manntall - Opprett ny person i manntallet
Det er kun tillatt å opprette personer i eget område (kommune). Det er viktig at du har tatt kontakt med Folkeregisteret for å bekrefte at personen oppfyller kravene til å bli stemmeberettiget ved valget. Det er bare personer som har fått godkjent sin søknad om stemmerett som skal legges inn i manntallet.
Å føre en person i manntallet gjøres i to trinn:
Manntall - Bekreftelse på ny person opprettet
Når du velger "Rediger manntallsinformasjon" får du tilgang til å tildele personen stemmerett. Du må tildele personen stemmerett dersom han/hun skal få en godkjent stemmegivning ved valget.
Velger du historikk, vil du få opp historikk på den aktuelle brukeren og se hvilken operatør som har ført inn personen, tidspunkt for innføring osv.
Manntall - Rediger manntallsinformasjon - Tildel stemmerett
Ønsker du å finne igjen en person som er lagret eller se på historikk over personer som er lagret, klikk på fanen "Oversikt manntallshistorikk" på Min side. Her vil du få informasjon om endringer som er gjort i din kommunes manntall.
Du har mulighet til å se historiske data om manntallet ved å klikke på menyvalget "Oversikt manntallshistorikk" under menyvalget "Manntall". Du vil kunne få en oversikt over hvem som har blitt innført og utskrevet av manntallet.
I listen fremkommer det hvilke oppdateringer som har kommet fra Skatteetaten, hvilke endringer som har blitt gjort i kommunen og hvem som har gjort endringene. Man vil få informasjon om hvordan innføring har skjedd. Eksempler på ulike innføringer er brev, system, e-post og konvolutt.
Manntall - Søk i historikk
Det er mulig å søke i alle endringer som er utført manuelt (av kommunen), automatisk (av Skatteetaten) eller begge typer. Du har også mulighet til å velge hvilken type endring som det skal søkes etter, og i hvilket tidsrom. Endringstypene er beskrevet med:
Manntall - Eksempel på rapport
Det er mulig å sortere rapporten på alle kolonner i stigende eller synkende rekkefølge. Dette gjør du ved å trykke på den kolonnen du ønsker å sortere, for eksempel "Navn". Trykk på de små trekantene som dukker opp ved siden av kolonnenavnet.
Før du kan ta utskrift av manntallet, må manntallsnummer være generert. Manntallsnummer genereres sentralt av Valgdirektoratet. Så fort manntallsnummer er generert, kan manntallet skrives ut når som helst.
I EVA er det mulig å:
Manntall produseres ved hjelp av rapportverktøy. Alle manntallsrapporter finner man ved å velge "Alle rapporter" i EVA. På "Alle rapporter"-siden velger man ønsket rapport under menyoverskriften "Manntall"
For å skrive ut manntallsrapporter velger du først hvilken rapport du ønsker å skrive ut, for eksempel "Utleggingsmanntall kretsvis".
Du vil så få opp en boks som gir deg valget å laste ned rapporten i PDF-format. Når du har trykket på "Last ned pdf" vil nedlastningsmåte variere basert på nettleser. I Chrome vil rapporten legge seg nederst i skjermbildet.
Trykk deretter på rapporten og den vil så åpne seg i en ny fane. Herfra kan du lagre den.
Utleggingsmanntallet er et manntall som skal legges ut til offentlig ettersyn i hver kommune etter skjæringsdatoen (30. juni i valgåret). Du vil kunne skrive ut utleggingsmanntall etter skjæringsdatoen.
Du kan velge mellom to typer utleggingsmanntall; ett som først er kretsfordelt og så alfabetisert, og ett som er alfabetisert for hele kommunen. Hvilket av disse to manntallstypene kommunen ønsker å legge ut til offentlig ettersyn er opp til kommunen å bestemme.
Dersom din kommune har krysset av for at dere skal benytte papirmanntall på valgdagen, skal avkryssingsmanntallet benyttes i kommunens valglokaler på valgting til å krysse av velgerne i manntallet. Manntallet er en egen rapport som skrives ut fra EVA. I avkryssingsmanntallet vil det være forhåndsavkrysset ved alle velgere som har avgitt godkjent forhåndsstemme. Avganger, endringer og tilganger vil også være tydelig markert i dette manntallet.
Tidspunktet for utskrift av avkryssingsmanntallet vil være avgjørende for hva som er forhåndsavkrysset i manntallet. Alle forhåndsstemmer som kommer inn til kommunen etter at kommunen har skrevet ut avkryssingmanntallet, må derfor behandles som sent innkomne forhåndsstemmer i EVA.
Merk! Kommunene bestemmer selv når de ønsker å skrive ut avkryssingsmanntallet. Forhåndsstemmegivninger som kommunen mottar lørdag før valgting kan registreres inn i EVA, prøves og godkjennes før avkryssingsmanntallet skrives ut. Det er imidlertid viktig å huske på at så snart avkryssingsmanntallet er skrevet ut, kan man ikke lenger behandle forhåndsstemmer i EVA.
Tilganger er markert med "T" med en pil ned. Dette betyr at det skal inn en ny person (tilgang) etter personen som har fått markeringen.
Avganger markeres med "A" og en strek gjennom hele linjen.
Endringer innenfor kretsen markeres med "E" foran velgeren. Dersom en velger flyttes fra en krets til en annen, eller velgeren endrer etternavn innenfor kretsen, vil velgere forsvinne fra sin opprinnelige oppførte plass i manntallet.
Dersom en velger har avgitt godkjent forhåndsstemme, markeres det med en X i ruten for "Forhånd", samtidig som avkryssingsrubrikkene for valgting og fremmed er markert sorte.
For kommuner som ikke har roder: Avkryssingsmanntallet kan ha ekstra sideskift på bokstaven Å, AA. Det vil si manntallet vil få sideskift mellom hver velger som bytter mellom etternavn med Å og AA. Valgkort stemmer imidlertid med side og linje i avkryssingsmanntallet.
Under menypunktet "Alle rapporter - Manntall" ligger utleggingsmanntallet som kan skrives ut. Utleggingsmanntallet er et manntall som skal legges ut til offentlig ettersyn i hver kommune etter skjæringsdatoen (30. juni i valgåret). Menypunktet vil først bli tilgjengelig i EVA når manntallet er klart for utskrift.
Du kan velge mellom å skrive ut to typer utleggingsmanntall;
Hvilket av disse to manntallstypene kommunen ønsker å legge ut til offentlig ettersyn er opp til kommunen å bestemme.
På siden "Alle rapporter - Manntall" finnes menypunktet Partiservice.
Partiservice er en rapport som tas ut i Excel og inneholder velgerens navn, adresse, fødselsdato og krets. Ved å bruke funksjoner i Excel kan denne sorteres og filtreres på de kriterier man trenger. Partiservice vil bli tilgjengelig så snart utleggingsmanntallet er klart.
Partiene/gruppene som har fått godkjent en valgliste av valgstyret, kan søke/be kommunene om oversikt over bestemte grupper velgere (typisk førstegangsvelgere). Rapporten Partiservice danner underlaget til dette. Ønsker partiene andre oversikter enn rapporten i EVA, må de ta kontakt med det lokale folkeregister.
Merk! Informasjonen kan kun gis ut på papir.
Avkryssingsmanntallet ligger under "Manntall" på siden "Alle rapporter".
Avkryssingsmanntall skal kun brukes av kommuner som benytter papirmanntall på valgting. Kommunene må skrive ut avkryssingsmanntallet pr krets. Krets "0000 Hele kommunen" viser oversikt over manntallsførte som ikke tilhører en av valgkretsene.
For kommuner som har valgt elektronisk manntall på valgdagen vil menypunktet avkryssingsmanntall være grået ut og ikke klikkbart helt frem til valgoppgjøret er gjennomført. Ved kommunestyre- og fylkestingvalg vil dette menypunktet bli aktivert etter at kommunen har foretatt valgoppgjør.
Merk! Ved stortingsvalg foretar fylkeskommunen valgoppgjør.
Dersom du ønsker å skrive ut et avkryssingsmanntall før alle forhåndsstemmegivningene er prøvd, kan du skrive ut et testmanntall.
Avkryssingsmanntallet til bruk i stemmelokalene på valgdagen er ikke tilgjengelig i EVA før alle forhåndsstemmegivningene er prøvd. Etter dette må forhåndsstemmene registreres som sent innkomne.
Forhåndsstemmegivninger som kommunen mottar lørdag før valgting kan registreres i EVA, prøves og godkjennes før avkryssingsmanntallet skrives ut når dette gjøres tilgjengelig.
Dersom en velger har avgitt gyldig forhåndsstemme settes det en "x" i ruten for forhåndsstemmer.
Rutene for valgting- og fremmedstemmer blokkeres.
Dersom en velger ikke lenger har stemmerett markeres dette i manntallet som en avgang. Årsaken til dette kan være ved dødsfall eller at vedkommende er utenlandske statsborgere som har meldt utflytting.
I slike tilfeller markeres personen med A foran navnet og strekes over i manntallet. Rutene for avkryssing blokkeres.
Dersom personen har avgitt gyldig forhåndsstemme, skjer ingen endring.
Velger 4724, Daniel Akselsen, er meldt som avgang
Dersom velgeren flytter innad i kommunen og dermed bytter krets føres velgeren opp bakerst i manntallet i den kretsen vedkommende har flyttet til.
Velgeren markeres da med en "E" foran navnet.
Manntallsnummeret er uavhengig av krets og endres ikke.
Merk! Velgeren blir borte fra den plassen en skulle hatt i manntallet
Dersom nye personer legges til i manntallet, markeres dette med en "T" i avkryssingsmanntallet.
Det er markert med T og pil hvor nye personer skal inn i manntallet.
Bakerst i krets (eller rode) ligger tilgangene markert med T foran navnet.
Dersom en velger bytter navn, vil personen bli stående på sin opprinnelige plass i manntallet, uten markering foran navnet.
I dette eksempelet har Grete Bach skiftet navn til Grete Tidligere Bach.
Hvis det er flytting mellom to kommuner, fjernes velgeren fra manntallet i fraflyttingskommunen, og behandles som en tilgang i tilflyttingskommunen dersom denne situasjonen oppstår etter skjæringsdatoen. Dette er bare unntaksvis.
Merk: Dersom en ikke har valgt å rodedele en krets, blir det ekstra sideskift når det byttes mellom AA og Å som første bokstav i etternavnet.
Utleggingsmanntallet for Sametingsvalget vil bli tilgjengelig i EVA Admin ca. 10. juli.
Slik tar du ut utleggingsmanntallet.
Finn først rett valghendelse i EVA Admins første bilde etter pålogging - Utleggingsmanntall for sametingsvalget. Denne valghendelsen benyttes kun til å skrive ut Sametingets manntall og kan sees bort fra senere.
Merk! Hvis du ikke ser valghendelsen når du logger på, så er du ikke tildelt riktig rolle. Da må du ta kontakt med en av de andre i kommunen som har rollen "valgansvarlig kommune" slik at hen kan hente ut rapporten.
Klikk på den blå teksten (rollen) "Utleggingsmanntall". Du vil da komme inn i menyen for rapporter.
Når du klikker på "Alle rapporter" vil kun de to rapportene du har tilgang til vises.
Last ned ønsket rapport.
Merk! Hvis rapporten kun viser teksten "null" i alle felt, så har ikke din kommune noen innbyggere i Sametingets valgmanntall. (Dette burde være vist på en annen måte, men til årets valg må dere leve med dette.)