Du kan lese mer om EVA Skanning og de fire underapplikasjonene den består av i denne artikkelen
Benytt ALT+TAB
EVA Skanning inneholder 4 underapplikasjoner. Når du benytter kioskmodus, har du ingen mulighet til å gå tilbake til et skrivebord. Du har bare tilgang til de 4 applikasjonene. Hvis du skal bytte mellom applikasjonene, trykk på ALT+ TAB samtidig og du får opp vinduene og kan skifte mellom disse.
Du får ikke frem alle funksjoner i vinduet for skjerm nr 2.
EVA Stikkprøve har en del begrensninger i utformingen i kioskmodus, blant annet er den ikke dynamisk mot ulike skjerminnstillinger for skjerm nr 2. Da kan det oppstå en situasjon hvor skjerminnstillinger begrenser muligheter. For å løse dette, må du dra ut kobling mellom pc og skjerm. Endring av skjerminnstillinger må skje via skjerm.
Mellomrom i strekkodefeltet
Både i EVA Skann og EVA Stikkprøve benyttes det strekkodeleser. Noen ganger kan det hende at du skanner strekkoden uten at noe skjer. Sjekk om det er et mellomrom i starten av feltet. Merk at det tar noen sekunder fra skanning av strekkoder og til neste vindu åpner seg.
Ingen kontakt mellom skanner og EVA Skanning
Mer informasjon finner du på siden: Feilsøkingstips - får ikke kontakt med skanner eller skanner starter ikke
Mat skanner med pene bunker
Legg inn alle sedlene samme vei (med unntak av punktet under), bank bunken slik at de ligger pent oppå hverandre og pass på å legge bunken helt inn slik at skanneren lettere får tak i sedlene.
Snu avkryssingsstemmesedlene ulike veier før skanning
Avkryssingsstemmesedler med blindeskrift kan skape utfordringer ved skanningen, som for eksempel papirkrasj, eller såkalt "double feed". Når to eller flere avkryssingsstemmesedler ligger etter hverandre i bunken, gjør blindeskriften at de fester seg i hverandre og skanneren drar inn flere ark samtidig.
Hvis du har mange slike stemmesedler, kan det være nyttig å snu stemmesedlene, slik at de ikke ligger samme vei. Legg de gjerne mot hverandre (med punktskriften mot hverandre). EVA Skanning vet hva som er opp ned på seddelen og vil snu de rett vei i systemet.
Slett telling om du har problemer med skanning
Hvis du har du startet en telling og fått problemer med kontakten mellom PC og EVA Skanning, så kan dette problemet skyldes tellingen som er startet. Slett tellingen og start på nytt.
Overføring til EVA Admin feiler
Hvis du får feilmelding eller problemer med overføringen, finner du utfyllende informasjon her.
Hvorfor er denne kommet til verifisering?
Sjekk alltid hele stemmeseddelen hvis det ikke er åpenbart hva som er årsaken til at seddelen har kommet til verifisering.
EVA Skanning er en tilleggsmodul til EVA Admin og benyttes for maskinell opptelling av stemmesedler. Programmet består av fire enkeltapplikasjoner som installeres samlet på hver datamaskin som skal brukes. EVA Skanning benyttes av kommuner som har valgt å gjennomføre andre telling maskinelt og av fylkeskommuner når de gjennomfører sin kontrolltelling av stortingsvalget eller fylkestingsvalget.
Ved installering av programvaren blir maskinen nedlåst i kioskmodus og bare tillatte applikasjoner vil være tilgjengelige. Les mer om dette i teknisk veileder i bruk av EVA Skanning for kommuner og fylkeskommuner.
EVA Jobbstyring er knyttet sammen med valgadministrasjonssystemet EVA Admin, og benyttes til å definere hva som skal telles når, holde oversikt underveis i opptellingsprosessen og overføre resultater til EVA Admin.
Følgende hovedfunksjoner finnes i EVA Jobbstyring
EVA Skann benyttes når stemmesedlene skal skannes og tolkes maskinelt.
Dersom EVA Skann ikke entydig klarer å tolke velgers intensjon, vil stemmesedlene gå til manuell verifisering i EVA Verifiser. EVA verifiser inneholder kjøreregler tilpasset det valget som er under opptelling hvor verifiserer må gjøre vurderinger for tolking av endringer eller avvik på stemmeseddelen i henhold til lovverket.
EVA Stikkprøve benyttes når kommunen skal kontrollere innholdet i en skannet kasse og vil avdekke eventuelle systematiske feil under skanning av stemmesedler.
Applikasjonen gir en samlet oversikt over partifordeling og rettelser utført på stemmesedlene i kassen, samt mulighet for å sammenligne papirstemmeseddel med stemmeseddel på skjerm.
Innlogging til applikasjonene i EVA Skanning skjer via ID-porten, på samme måte som for pålogging til EVA Admin. EVA Skanning inneholder fire applikasjoner og hver av disse krever pålogging.
Start ønsket modul. Med kioskmodus har du de fire applikasjonene tilgjengelige som en venstremeny. Benytt pil for å klikke frem menyen.
1. Trykk på Logg inn med ID-porten
2. Velg hvilket klientsertifikat du skal bruke. Ved innlogging skal du alltid velge kommunens (eventuelt fylkets) klientsertifikat. Klientsertifikatet følger navnestandarden: Municipal_[NNNN_Kommunenavn]_client. Klientsertifikatet må installeres på forhånd av kommunen eller leverandøren til kommunen.
Merk! Hvis du for eksempel er valgansvarlig og har Buypass-kort i din kortleser, så vil ditt personlige sertifikat fra Buypass-kortet også kunne sees i listen. Dette skal du ikke velge ved innlogging.
3. I ID-porten må du velge hvilken metode du ønsker å logge deg på med.
Det er lurt å ha flere metoder å velge mellom. Hvis for eksempel BankID har tekniske problemer, kan du velge å logge på med MinID i stedet. I tillegg vil mange skanning-brukere ha Buypass-smartkort som er en svært enkel måte å logge seg på med i ID-porten (man taster kun PIN-koden).
Med kioskmodus vil du ikke ha mulighet til å gjøre noe annet på maskinen enn å hente fram de fire applikasjonene. Dersom du klikker og det ser ut som om pcen ikke reagerer, kan du benytte hurtigtasten alt+tab for å veksle mellom åpne programmer. Da vil du gjerne se at et påloggingsvindu allerede er åpent.
For å få tilgang til EVA Skanning må det opprettes brukere og tildeles roller i EVA Admin under menypunktet "Administrer brukere".
Roller
Følgende roller brukes i EVA Skanning:
Rollematrisen for EVA Admin viser hvilke tilganger de ulike rollene også gir i EVA Skanning. En bruker som tildeles rollen skanning, vil ikke ha tilgang til EVA Admin, bare EVA Skanning. Brukeren vil heller ikke ha mulighet til å overføre tellinger fra EVA Skanning til EVA Admin. Vedkommende som skal ha ansvar for overføring av tellinger, må ha rollen valgansvarlig kommune eller valgansvarlig fylke for den kommunen eller fylket som skal telle.
Felles tellesentral
I en felles tellesentral, det vil si der flere kommuner og/eller fylket skanner sammen og benytter samme personell til arbeidet, kan man tildele skanningrollen til personellet som skal bemanne EVA Skann og EVA Verifiser. Kommunen selv må ta ansvar for at en utpekt i hver enkelt kommune tar ansvar for overføringen til EVA Admin.
Valg av rolle
Hvis man har roller i flere kommuner/fylker, må man i EVA Jobbstyring, EVA Verifiser og EVA Stikkprøve velge hvilket valg og hvilket område man skal jobbe med etter innlogging. For kommunestyre- og fylkestingsvalg får man tilgang til to valg, ved stortingsvalg har man i utgangspunktet bare tilgang til ett valg.
Merk! I EVA Skann velges det aldri rolle, men valghendelse.
Eksempel rollen Valgansvarlig kommune ved kommunestyre- og fylkestingsvalg.
Eksempel rollen Skanning ved kommunestyre- og fylkestingsvalg:
For fylkeskommunen velger du hvilken kommune du ønsker å telle. Klikk på den lille pilen foran valghendelsen og du får frem alle kommunene i det aktuelle fylket.
Når du bytter mellom de ulike kommunene bruker du funksjonen "Bytt valg" øverst til høyre i skjermbildet.
For å lette arbeidet og logistikken med stemmesedlene under opptellingen benyttes kasser og strekkodelapper som identifiserer hver enkelt kasse. Hver opptellingskategori har sin egen strekkode. En opptellingskategori kan deles inn i flere kasser avhengig av hvor mange stemmesedler som skal telles opp i en kategori.
Hvor mange stemmesedler bør man ha i hver kasse?
Hvor mange sedler man ønsker å ha i hver kasse og dermed hvor mange kasser man skal skrive ut strekkodelapp for, må bestemmes av hver enkelt kommune basert på behov og praktiske forhold. Her følger litt man kan tenke over når det gjelder antall sedler i hver kasse:
Utskrift av strekkodelappen på forhånd
Strekkodelappene kan skrives ut på forhånd og sendes ut i kretsene, slik at de blir brukt som merkelapp for de forskjellige type tellekategoriene som kommer fra kretsene og inn sentralt. Ubenyttede strekkodelapper kan registreres som tomme i EVA Skanning.
Håndtering av strekkodelappen
Strekkodelappen må sees som et verdidokument for kassen. Hold lappen og kassen samlet til enhver tid. Det kan være hensiktsmessig å feste strekkodelappen permanent på kassen med for eksempel teip eller lim. Tenk også over hvordan strekkodelappene kan benyttes som hjelpemiddel i kommunens egne rutiner for kollihåndtering og logistikk under valget.
Husk strekkodelappene ved oversending til fylkeskommunen
Når stemmesedlene skal oversendes fylkeskommunen for kontrolltelling, skal strekkodelappen følge med. Fylket gjenbruker strekkodelappen da de må telle stemmesedlene slik kommunene teller dem. Derfor er det svært praktisk for fylkene om strekkodelappene følger med forsendelsen og at settet med strekkodelapper er komplett.
1. Trykk på menyvlget "Generer strekkodelapp" under "Opptelling" og menypunktet "Administrasjon".
2. Klikk på aktuell tellekategori og deretter på "Velg".
3. Fyll inn hvor mange strekkodelapper du ønsker på aktuell kategori/krets. Klikk deretter på "Generer strekkodelapp"
En PDF-fil med strekkodelappene vil bli generert og automatisk satt i gang for nedlasting i nettleseren din. Den vil kanskje åpne seg direkte i et PDF-visningsprogram avhengig av hvordan nettleseren din er satt opp.
Skulle du ombestemme deg før valget med tanke på antall strekkodelapper, kan du skrive ut nye strekkodelapper. Det er ingen sporing av hvor mange strekkodelapper som blir skrevet ut og om de eventuelt blir brukt i EVA Skanning. Det viktige er at man holder kontroll på de strekkodelappene som faktisk benyttes under valget, og at strekkodelappene hjelper kommunen å holde kontroll på kasser og kolli under og etter opptellingen.
Strekkodene inneholder informasjon om:
Eksempel på strekkodelapp:
Kommuner og fylkeskommuner må tømme databasen som benyttes under testing av programvare og opplæring av skannpersonell før kommunen er klar til opptelling på valgdagen. Det er bare personer med administratorrettigheter til pc-en som kan tømme databasen. Ta kontakt med leverandør eller IT-personell i din kommune.
For veiledning om hvordan man tømmer databasen, henvises det til installasjonsdokumenter for henholdsvis liten og stor utgave. Se EVA skanning installasjonsguide
Tellinger som overføres fra EVA Jobbstyring til EVA Admin må være elektronisk signert.
I signeringsprosessen benyttes smartkort fra Buypass. I EVA Jobbstyring er dette eneste løsning for signering av ferdigstilte tellinger som skal overføres til EVA Admin. Med andre ord: valgansvarlige i kommuner og fylker som skal skanne må ha et personlig Buypass-smartkort.
En bruker med rollen valgansvarlig setter sin elektroniske signatur på datafilen. For å låse opp den private delen av sertifikatet som brukes for signering kreves det at brukeren taster en firesifret pin-kode. Overføring til EVA Admin vil bare fungere med brukerens personlige kort, fordi kortet er registrert mot bruker og rolle i EVA Admin.
Merk at Buypass-kortet kan brukes for innlogging i mange tjenester på nettet (helse, skatt, folkeregister mv).
Valgdirektoratet henter uttrekk fra Buypass og registrerer kortenes serienummer inn i EVA Admin. Dette skjer etter bestillingsperioden som er satt for å bestille buypasskort. Derfor skal i utgangspunktet alle valgansvarlige bli registrert med sitt Buypass-kort i EVA Admin i god tid før valget. Det kan likevel forekomme at et og annet kort ikke er registrert i EVA Admin. Får du en slik feilmelding ved overføring fra EVA Jobbstyring, kan den andre valgansvarlige i kommunen legge inn serienummeret på din bruker. Se beskrivelse her.
Kortet kan også benyttes til pålogging med ID-porten for både EVA Admin og EVA Skanning.