Tidligere kunne dere velge hvordan dere ønsket å organisere opptellingen av ordinære valgtingsstemmer. Tellingen kunne gjøres kretsvis eller samlet for hele kommunen, og den første opptellingen kunne gjøres sentralt eller ute i de enkelte valglokalene.
I den nye valgloven er det fastsatt at den første opptellingen alltid skal gjøres i valglokalene, og stemmene vil dermed bli fordelt kretsvis. Det er ikke lenger anledning til å velge opptellingsmåtene “sentralt samlet”, eller “sentralt fordelt på krets” for ordinære valgtingsstemmer.
På dette punktet i grunnlagsdata vises derfor nå kun hvilke opptellingsmåter som gjelder for de ulike kategoriene av stemmer.
Det er også gjort endringer i hvordan de øvrige kategoriene av stemmer skal telles:
- Ordinære forhåndsstemmer avlagt rett i urne skal telles og partifordeles for det forhåndsstemmelokalet de er avlagt i. Tellingen skjer sentralt, fordelt på valglokale.
- Forhåndsstemmer i konvolutt telles sentralt og samlet. Dette gjelder også stemmer som er mottatt rett i urne på institusjoner og "der velgere oppholder seg" (ambulerende).
- Valgtingsstemmer i konvolutt telles sentralt og samlet
- Forhåndsstemmer som telles etter valgdagen telles sentralt og samlet
Opptellingsmåten “sentralt samlet”, betyr at opptellingen skal gjøres sentralt hos valgstyret. Stemmene skal telles samlet, det vil si at det ikke skal være noen fordeling per stemmekrets.
Når det er færre enn 100 personer i manntallet i en stemmekrets kan ikke denne kretsen telles alene. Stemmene må i stedet telles i kategorien "valgtingsstemmer - øvrige".
Dette gjøres ved at dere oppretter en tellekrets. Se lenke til brukerveiledning ovenfor for mer informasjon om hvordan dette gjøres.
I praksis betyr dette at stemmesedlene i de kretsene som har færre enn 100 manntallsførte må fraktes sentralt og telles sammen med konvoluttstemmer fra valgtinget.